Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó kalte uttalelsen for ensidig i sin kritikk av Israel.

Alle de øvrige 26 landene støttet forslaget, ifølge EUs utenrikssjef Josep Borrell. Etter videomøtet appellerte han om en umiddelbar våpenhvile.

Han forsøkte i det lengste, også etter møtet, å kontakte alle delegasjonene på nytt i håp om likevel å oppnå enighet, men forgjeves.

– Formålet er å beskytte sivile og sørge for full humanitær tilgang til Gaza, sa Borrell og understreket at det store antall sivile drepte og sårede er uakseptabelt.

– Vi forsvarer fullt ut Israels rett til å forsvare seg, men vi slår også fast at dette må skje på proporsjonalt vis og i tråd med folkeretten, sa han videre.

Trengs langsiktige løsninger

Det trengs langsiktige initiativer til å bryte dynamikken i konflikten i Midtøsten, sa Borrell før det hasteinnkalte ministermøtet om Gaza-konflikten tirsdag.

Han skrev på Twitter at han hadde snakket med USAs utenriksminister Antony Blinken om hvordan USA og EU «sammen kan bidra til å få slutt volden» og dempe spenningen.

– Ser vi fremover, trenger vi også langsiktige initiativer for å bryte dynamikken i konflikten og vekke håpet om en fredelig fremtid for alle til live igjen, skriver Borrell, som leder møtet.

Lave forventninger

EU har stått samlet i ønsket om en våpenhvile og en politisk løsning på den seneste konflikten, men medlemslandene er uenige om hvordan de best kan hjelpe.

Så langt har de 27 landene ikke klart å innta en felles posisjon, og utenrikssjef Josep Borrell har måttet nøye seg med å uttale seg på egne vegne, ikke på vegne av hele unionen.

Liten innflytelse

Minst 212 palestinere – blant dem 61 barn – er drept på Gazastripen siden konflikten blusset opp for en drøy uke siden. Over 1.400 er såret, opplyser Gazas helsemyndigheter. I Israel er tolv personer, inkludert en fem år gammel gutt og to thailandske gjestearbeidere, drept av palestinske raketter.

EU er palestinernes største bistandsyter, men unionen har liten innflytelse over Hamas, som kontrollerer Gazastripen. Unionen har også begrenset innflytelse over Israel, tross enkelte avtalte handelsfordeler.

(©NTB)