RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unionister skjøt mot politi

Sist oppdatert:
En demonstrasjon i Belfast lørdag utartet til voldelige opptøyer, da nordirske unionister tørnet sammen med politiet.

Opptøyene er blant de mest alvorlige i britisk-styrte Nord-Irland de senere årene. Politiet svarte med å bruke vannkanoner og gummikuler etter at de kom under ild fra automatvåpen.

Demonstrantene pepret også politiet med hjemmelagde bomber.

To sivile ble skadd, den ene har alvorlige skuddskader. Også minst seks politimenn ble skadd, ifølge Reuters.

Demonstrasjonen ble arrangert av den protestantiske Oransjeordenen, og er blant de årlige marsjene som ofte har skapt bråk og uro i landet. Marsjen fant sted nær et katolsk nabolag vest i byen, og uroen spredte seg raskt til andre deler av byen. Over store deler av Belfast ble biler kapret og stukket i brann.

Politisjefen i Nord-Irland legger storparten av skylda for opptøyene på Oransjeordenen, for å ha kalt demonstrantene ut på gaten.

Oransjeordenen og deres tilhengere er sinte etter at det sist uke ble bestemt at marsjen måtte gå utenom et katolsk nabolag. Opptøyene brøt ut da marsjen nærmet seg det omstridte nabolaget ved Springfield Road.

Spenningen i protestantiske miljøer, som støtter Nord-Irlands tilknytning til Storbritannia, har steget siden IRA i sommer sa de ville legge ned våpnene etter 30 års kamp mot britiske myndigheter. Mange mener myndighetene har vært for raske til å redusere sikkkerhetstiltak, og etterlyser mer synlige bevis på at IRA virkelig kvitter seg med sine våpen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere