*Nettavisen* Nyheter.

Unison fordømmelse av Russland etter folkeavstemning

Det var stor feiring i gatene i Krims hovedstad Simferopol da det ble klart at et stort flertall av innbyggerne vil bli en del av Russland. Foto: Thomas Peter (/Reuters / NTB Scanpix)

Nesten alle på Krim vil at regionen skal bli en del av Russland. Hele den vestlige verden forbereder Russland på å betale en høy pris for intervensjonen i Ukraina.

16.03.14 20:29

93 prosent av velgerne på Krim-halvøya stemte for å bli en del av Russland. Valgdeltakelse var på over 80 prosent.

– I dag tok vi en veldig viktig og historisk avgjørelse, sa Sergej Aksionov, den sterkt prorussiske regionale lederen på Krim, i sin første reaksjon etter at resultatet var klart.

Aksionov sier at Krim allerede mandag vil søke om å bli en del av Russland.

– Vi har ventet i flere år på denne muligheten, sier 78 år gamle Iran Konstantinovitsj i byen Bakhtsjysaraj på Krim i Ukraina.

Overalt på Krim feiret folket i gatene etter det ventede resultatet. Ingen der så ut til å være bekymret for de fordømmende reaksjonene fra hele den vestlige verden. De var mange.

FØLG UTVIKLINGEN PÅ KRIM DIREKTE NEDERST I SAKEN!

Frykter annektering
Utenriksminister Børge Brende (H) tror Russland kan komme til å annektere Krim-halvøya etter søndagens sterkt kritiserte folkeavstemning.

– Når et overveldende flertall har stemt ja til å bli en del av Russland, er det nærliggende å frykte at russerne nå annekterer Krim i strid med folkeretten, sier han til NTB.

– Folkeavstemningen ble gjennomført med russiske soldater i Krims gater. Den er ikke legitim og i strid med folkeretten, sier Brende, som viser til at Russland anerkjente Krim som del av Ukraina i 1994.

Høy pris
USAs administrasjon sa i en kunngjøring søndag kveld at Russland kommer til å måtte betale en høy pris for den militære intervensjonen på Krim og for å ha gjennomført en ulovlig folkeavstemning.

– Dette vil innebære økte kostnader for Russland. Det er lenge siden det internasjonale samfunnet sto stille og så på at et land tar seg til rette i et annet, sier Det hvite hus-talsmann Jay Carney.

USA og EU gjorde det allerede søndag ettermiddag klart at folkeavstemningen er ulovlig, og at utfallet ikke kommer til å bli anerkjent. De varslet på forhånd også harde sanksjoner mot Russland allerede mandag hvis landet ikke avblåste folkeavstemningen på Krim, trekker seg tilbake og går i dialog med Ukraina.LES OGSÅ: Tegn til russisk avspenning i Ukraina

Tar et «ja»-flertall for gitt

Ryggdekning

Klikk på bildet for å forstørre.

Både voksne og barn var tilstede på Leninplassen for å feire resultatet av folkeavstemningen på Krim. Foto: Thomas Peter (/ Reuters /NTB Scanpix)

Kerrys budskap til Lavrov var at krisen bare kan løses politisk, og at Ukraina må trekke sine soldater tilbake, understreket en amerikansk tjenestemann søndag.

NUPI-forsker Helge Blakkisrud tror Russland ønsker å ha resultatet fra folkeavstemningen på Krim i ryggen før landet går inn i forhandlinger. Folkemeningen vil være viktig å ta med seg inn i en forhandlingssituasjon for Russland.

– Man må før eller siden sette seg til forhandlingsbordet. Spørsmålet er hva som må til for at Russland skal være klar, sier Blakkisrud.

Mer en Svartehavsflåten

Også statsviter Gwendolyn Sasse ved University of Oxford tror det blir forhandlinger. Hun mener Russland er ute etter langt mer enn å sikre Svartehavsflåtens nærvær på Krim.

– Dette handler mye mer om Russlands generelle innflytelse over ukrainsk politikk i Kiev, sa hun til NTB nylig. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

PROPAGANDA: Slik ble valget fremstil på Krim. Ikke uventet, ble resultatet et klart «ja» til å bli en del av Russland.  Foto: Baz Ratner (/ Reuters / NTB scanpix)

Mer en Svartehavsflåten
Også statsviter Gwendolyn Sasse ved University of Oxford tror det blir forhandlinger. Hun mener Russland er ute etter langt mer enn å sikre Svartehavsflåtens nærvær på Krim.

– Dette handler mye mer om Russlands generelle innflytelse over ukrainsk politikk i Kiev, sa hun til NTB nylig.

FØLG UTVIKLINGEN DIREKTE HER:

HTML EMBED


(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.