RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nasa)

Universet var flytende

Sist oppdatert:
Man trodde universet rett etter «The big bang» bestod av gass. Men ved hjelp av en diger atomknuser har et forskerteam nå skapt en helt ny materie.

- Vi har skapt en helt ny tilstand av materie, var den oppsiktsvekkende meddelelsen fra en av direktørene ved Brookhaven nasjonallaboratorium for høyenergi og kjernefysikk i New York, Sam Aronson, mandag.

Saken: Forskere har ved hjelp av atomknuseren «Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC)», greid å fremstille en varm, tykk væske fra ordinære atompartikler, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Rett etter kjempesmellet
Ifølge de amerikanske forskerne viser den flytende substansen hvordan universet så ut i en av sine aller tidligste faser.

En ørliten brøkdel av et sekund etter «The big bang» - universets fødsel - bestod nemlig all materie i universet av denne væsken, et plasma kalt kvark-gluon, fortalte forskerne mandag.

- Vi tror vi har å gjøre med et femomen i universet for 13 milliarder år siden, hvor frie kvarker og gluoner ble kjølt ned til partiklene vi kjenner i dag, sa laboratoriedirektør Aronson under en telefonkonferanse i regi av Det amerikanske fysikksamfunnet i Tampa i Florida mandag.

Gull ble flytende
I eksperimentet deiset forskerne to gull-ioner (ladete atomer, red. anm.) sammen, med en hastighet nær lysets, skriver Reuters.

Kollisjonen var så intens at den kraftige energien som vanligvis holder kvarker inne i protoner og nøytroner ble svekket, slik at kvarkene kom i fri bevegelse.

- Det virkelig makeløse funnet i atomknuseren, at en ny tilstand av materie som ble skapt ved å la gull-ioner kollidere, er mer lik væske enn gass, gir oss en dyp innsikt i universets tidligste øyeblikk, sier Raymond Orbach, som leder det amerikanske energi- og forskningsdepartementet som har sponset atomknuseren RHIC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere