Gå til sidens hovedinnhold

Unngå verdens største turistfeller

Enkelte plasser i verden er det alt for mange turister, men det finnes alternativer. Her får du tips fra ekspertene.

(SIDE2): Verdensarv eller ikke, noen feriedestinasjoner er mer folksomme enn andre. Forbes Traveler har kåret de verste turistfellene.

Kriteriene har vært for mange turister på et lite område, suvenirselgere og dyr mat og drikke. I tillegg har ekspertene vurdert enkelte attraksjoner som en stor skuffelse. Heldigvis har magasinet kommet opp med noen gode alternativer.

Pyramidene i Giza

Imponerende bygninger som besøkes året rundt. Kom tidlig på morgenen om du vil ha pyramidene litt for deg selv. Slitsomme og lokale guider kan være en ekstra belastning.

Forbes Traveler anbefaler turister å dra til Nilens vestside og Kongenes dal. Her ble det oppdaget en ny grav i 2006 og det er litt færre turister her.

Les også: Underverkene er kåret

Det skjeve tårn i Pisa

Et mylder av folk springer rundt tårnet og tar morsomme bilder. En tur opp trappene er det rift om og billetter må gjerne bestilles på forhånd.

Orto Botanico di Pisa er byens botaniske hage. Det nesten 500 år gamle anlegget er både mer spesielt og vakrere enn «ingeniørtabben» som ble så berømt.

Les også: I hjertet av Toscana

San Francisco og Fisherman's Wharf

Store folkemengder, turistbusser, gateartister, lange køer, høye priser og guidede turer av den kjedelige sorten. Dette er ikke plassen å besøke om du først skal se noe i San Francisco.

Prøv heller å finn et ekte stykke av havneområdet i byen. Eventuelt ta turen til Golden Gate Park. Her ved Ocean Beach finner du en japansk tehage, modellbåter på en kunstig dam og utsikt fra De Young Museum.

Beijing og Den forbudte by

I takt med økende turisme til byen, blir det trangt om plassen i keiserpalasset Den Forbudte by. Kaffekjeden Starbucks ble kastet ut, men det hjelper lite på følelsen av hvordan det en gang var å vandre gjennom portene i dette praktfulle byggverket.

Er du i Beijing bør du få med deg den historiske byen Nanjing og Huang Shen-fjellene, mener Forbes Traveler.

Les også: I keiserens fotspor

Venezia og Piazza San Marco

Markusplassen ligger sentralt i eventyrbyen Venezia, men opplevelsene blir garantert større om du tar kaffen eller lunsjen en helt annen plass. Her kan det være så folksomt at egne turistregler er innført. 16 millioner kommer på besøk hvert år.

La deg fascinere av kanalene andre steder enn her. Byen er delt inn i seks distrikter og Cannaregio, Castello og Dorsoduro er å foretrekke i forhold til San Marco, mener Forbes Traveler.

Les også: Pass deg for turistpolitiet

Paris og Notre Dame

12 millioner tar hvert år turen til denne gotiske katedralen ved Sienen. Har du kikkert kan figurene sees på avstand, men skal du nærmere blir det garantert trangt.

I den franske hovedstaden finner du også Saint Chapelle. En kirke fra 1200-tallet og et fint alternativ, med sine spir og flotte glassmaleri.

Les også: Sjekk gatemoten i Paris

New York og Times Square

Et mekka for enorme reklameskilt, men ikke like fantastisk for turister. 35 millioner besøker denne delen av Manhattan hvert år.

Forbes Traveler anbefaler heller et besøk til Strawberry Fields. En del av Central Park og plassen hvor John Lennon minnes. På datoer som 9. oktober og 8. desember er det en del folk her også, men stemningen er uansett mer behagelig. Det var på disse dagene at John Lennon ble henholdsvis født hjemme i Liverpool og drept på gata i New York.

Les også: Shoppingmekka i New York

Capri

Amerikanere på ferie i Italia tar gjerne turen innom Capri. Øya er vakker, men for mange turister og høye priser trekker kraftig ned på helhetsinntrykket.

Alternativet er naboøya Ischia, som av mange regnes for å være vakrere. I tillegg er den større, så trengselen blir ikke helt den samme.

Les også: Kjendisøya du har råd til å besøke

Mykonos

Mykonos er den greske øya som konstant inviterer til fest. Litt for mange festglade turister flokker til øya for å drikke og danse.

Vil du heller slappe av i ferien er tipset Delos. En roligere øy, full av ruiner og ikke helt ferdigutviklet for turisme. Delos skal ifølge magasinet gi deg en følelse av hvordan det var å dra på ferie til Hellas på 50-tallet.

Les også: Verdens mest sexy strender

Istanbul og Den blå moské

Istanbul er en stor by (11 millioner innbyggere), men de fleste turistene holder seg til et område på den ene halvøya. Her finner du de største attraksjonene, Hagia Sophia, Den blå moské, Topkap¿palasset og byens Grand Bazaar.

For en mer ekte del av byen bør man ta turen til til Uskudar, ved inngangen til Bosporos – stredet som skiller Europa og Asia.

Les også: Byen mellom øst og vest

Los Angeles og Hollywood Walk of Fame

Terskelen for å få sitt navn og en avstøpning av hendene på dette fortauet har sunket betraktelig de siste årene. Hollywood er ikke hva det en gang var og Walk of Fame symboliserer dette ganske godt.

Få heller med deg utsikten og utstillingene på J. Paul Getty Museum, lyder det fra ekspertene til Forbes Traveler, Bruce Northam og Josh Schonwald.

Les mer om ferie og reise her.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå