RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unngår fattigdomsfellen

Sist oppdatert:
Færre i verden lever på mindre enn en dollar dagen. Aller best er det, ikke uventet, i Norge.

Flere kommer seg ut av fattigdomsfellen, viser ferske tall fra Verdensbanken. Antall fattige i verden, som lever på under en dollar dagen, har falt til under en milliard, til 986 millioner. En av årsakene er Kinas utrolige økonomiske vekst de siste 15 årene.

NA24 - din næringslivsavis

Ytterligere integrasjon i verdensmarkedet, mer stabile interne markeder og økende etterspørsel etter mange råvarer har bidratt til akselerasjonen i de fattigste økonomiene.

Raskere enn på 40 år
Verdensbanken skriver i en rapport at gjennomsnittlig økonomisk vekst på 3,9 prosent siden 2000 har hjulpet stadig flere ut av fattigdomsfellen. De siste ti årene har utviklingsland vokst raskere enn i noen annen periode siden 1965, og farten har tatt seg opp etter 2000.

Fremskrivninger for utviklingslandene forteller om gode tider fremover. De neste 25 årene vil de vokse raskere enn høyinntektsland, og i 2030 kommer de til å utgjøre 31 prosent av verdensøkonomien, mot dagens 23 prosent. Men inntektsgapet mellom de rikeste og de fattigste vil forbli betydelig.

Økonomisk vekst ingen garanti
Og selv om økonomisk vekst er en klar indikator på utvikling, og mindre fattigdom, skriver banken at det ikke er noen garanti for at veksten vil komme alle til gode. Mange fattige blir hengende etter, selv når gjennomsnittsinntekten vokser. Veksten garanterer heller ikke for at basisbehov som rent vann og utdanning for barn kommer flere til gode.

For selv om det er færre som lever på mindre enn to dollar dagen, lever fortsatt rundt halvparten av befolkningen i u-landene - 2,6 milliarder kvinner og menn, unge og gamle - for rundt det samme som det koster å kjøpe en liter melk her i landet.

Likest i Norge
Samtidig forteller tall fra Statistisk sentralbyrå at Norge er et av de landene i Europa hvor færrest har inntekt under lavinntektsgrensen. 11 prosent har inntekt under 60 prosent av medianen, mens gjennomsnittet for EU er 16 prosent. Kun Finland, Luxemburg, Tsjekkia og Slovenia har jevnere fordeling av inntektene enn Norge.

Tall fra den norske EU-SILC 2005-undersøkelsen viser at personer med lavinntekt har mindre av materielle goder enn andre. Seks av ti har PC, og halvparten har bil, mens åtte av ti i befolkningen har PC og like mange har privatbil. Nesten dobbelt så mange av de med lavinntekt har problemer med å få endene til å møtes sammenliknet med gjennomsnittet, det gjelder henholdsvis 38 og 21 prosent.

Ikke råd til kjøtt og fisk
I Norge er de med lavest inntekt også de som ikke har råd til kjøtt eller fisk til middag, holde boligen tilstrekkelig varm eller dra på ferie. Det er også, ikke uventet, her vi finner flest som har problemer med å betale sine faste utgifter.

Også i Norge har de siste årenes økonomiske vekst ført til at flere har fått bedre råd. Den allmenne velstandsøkningen har medført at andelen i befolkningen som synes det er vanskelig å få endene til å møtes sank fra 30 prosent i 2003 til vel 20 prosent i 2005, skriver SSB. Blant de med lavinntekt sank denne andelen fra om lag 50 til om lag 40 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere