Gå til sidens hovedinnhold

Unntakstilstand etter dødelig gasseksplosjon

Italia har erklært unntakstilstand etter gasseksplosjonen i Østerrike som krevde ett menneskeliv.

Ulykken har rammet gassleveransene til Italia hardt, og landets industriminister sier at de nå må håndtere et alvorlig energiproblem, melder The Guardian.

Én person døde i eksplosjonen, opplyser myndighetene. I tillegg ble 18 personer skadd, blant dem fem med alvorlige brannskader, opplyser Røde Kors' talskvinne Sonja Keller og en talsmann for brannvesenet.

Leveransene til Østerrike, Tyskland og Frankrike er ikke blitt berørt av eksplosjonen, men det kan bli problemer med gassleveransene via rørledningen som går til Italia, Slovenia og Kroatia, opplyste Teichert tirsdag formiddag.

Prisen på gass i Italia økte med 97 prosent til 47 euro per megawatt-time.

Senere på dagen kunngjorde italienske myndigheter det de kalte unntakstilstand for landets gassektor. Men de understreket at det ikke er snakk om gassmangel og at Italia har egne gasslagre.

Italienske myndigheter mener tirsdagens eksplosjon i Østerrike understreker behovet for å få ferdigstilt en gassrørledning som er planlagt under Adriaterhavet.

– Hvis vi hadde hatt den transadriatiske rørledningen på plass, hadde vi ikke hatt behov for å erklære unntakstilstand, slik vi har gjort i dag, sier Carlo Calenda, statsråd for økonomisk utvikling.

Eksplosjonen

Eksplosjonen skjedde klokken 8.45 tirsdag morgen. Den utløste en kraftig brann. Varmeutviklingen var så stor at biler som sto parkert utenfor anlegget, delvis smeltet.

Et større område rundt terminalen ble sperret av, og folk ble bedt om å holde seg unna. Etter noen timers innsats fra 240 brannfolk ble brannen slukket.

De materielle skadene er store, opplyser Armin Teichert, talsmann for operatørselskapet Gas Connect Austria.

Politiet opplyser at eksplosjonen skyldtes tekniske problemer og at en gransking nå er i gang.

Stor distributør

Eksplosjonen skjedde på Østerrikes viktigste gassanlegg, som ligger øst for Wien, nær grensen til Slovakia.

Anlegget er hoveddistributør for naturgass som importeres fra Russland, Norge og andre land. Gassen blir sendt videre til andre europeiske land. Anlegget transporterer om lag én tidel av all gass som brukes på det europeiske markedet.

(©NTB)

Les mer

Vogntoget har stått fast på Tjernfjellet i fire dager: - Sjefen til sjåførene nekter å betale

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021