*Nettavisen* Nyheter.

Unntakstilstand i Bangkok

Foto: Vincent Yu (AP/Scanpix)

Rødskjortene stormet parlamentet.

07.04.10 15:41

Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva har erklært unntakstilstand i Bangkok etter nesten en måned med demonstrasjoner, melder Reuters.

Vil normalisere situasjonen

I en TV-tale til nasjonen sa Abhisit at en unntakstilstand ville hjelpe myndighetene å arrestere lederne til de såkalte rødskjortene. Protestbevegelsen er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og krever at Abhisit Vejjajiva går av. Titusenvis av mennesker har protestert i Bangkoks gater og krevd nyvalg.

Unntakstilstanden gjør det forbudt med offentlige samlinger på mer enn fem personer. Hæren får også større fullmakter til å kontrollere folkemengder. Men i sin tale sier Abhisit at regjeringen ikke vil bruke makt.

- Regjeringens mål er å få situasjonen tilbake til normalen, opplyste statsministeren i sin tale til folket.

Stjal våpen

Tidligere onsdag skal regjeringskritiske og rødkledte demonstranter ha brutt seg inn i nasjonalforsamlingen og stjålet våpen fra politiet.

Hundrevis skal ha kommet seg inn på parlamentsområdet. Noe som førte til at flere av regjeringens ministere flyktet fra nasjonalforsamlingen med helikopter. Statsminister Vejjajiva var av dem som forlot området før demonstrantene kom seg inn.

Demonstrantene skal ha fått med seg både pistoler og beholdere med tåregass fra sikkerhetsvaktene. De kom seg ikke inn i selve bygningen, men ble stoppet ved noen jernporter inn på området. Etter 20 minutter trakk demonstrantene seg tilbake å fortsatt sin protest utenfor nasjonalforsamlingen.

Scenene utenfor nasjonalforsamlingen var blant de mest kaotiske og konfronterende siden de sporadiske protestene startet 12. mars.

Tidligere har aktivistene samlet sammen blod og latt det flyte utenfor parlamentsbygningen. De har også beleiret et av byens viktigste shoppingdistrikt.

Oppfordrer til aktsomhet

- Oppfordringen til nordmenn som har tenkt seg eller oppholder seg i Bangkok, er å sjekke hva vi til enhver tid skriver om sikkerhetssituasjonen på våre Landsider, kommenterer pressevakt i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen til Nettavisen.

Ellers har ikke UD kommet med noe nytt reiseråd i forhold til unntakstilstanden onsdag.

Den samme informasjonen finnes også på nettsidene til den norske ambassaden i Bangkok står det at demonstrasjonene i Bangkok fortsetter, men med et redusert antall demonstranter.

- Demonstrasjonene har så langt har vært fredelige. Talspersoner fra «rødskjortene» og fra myndighetene har forsikret om at dette vil vedvare, men med store og uoversiktlige folkemengder er det allikevel en risiko for at det vil kunne oppstå uroligheter og voldelige sammenstøt. Ambassaden oppfordrer derfor norske borgere til å utvise aktsomhet, holde seg unna demonstrasjoner og større folkemengder, følge med i media og lytte til råd fra lokale myndigheter, heter det i en melding publisert onsdag.

Les også:Her renner blodet i Bangkok

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.