RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unntakstilstand på Gaza-stripen

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
De palestinske sikkerhetstjenestene på Gaza-stripen ble lørdag morgen satt i alarmberedskap, etter en serie kidnappinger dagen før.

Palestinernes nasjonale sikkerhetsråd erklærte unntakstilstand.

Palestinsk politi holdt vakt rundt regjeringskontorer, offentlige bygninger og fjernsynshuset i Gaza. Politifolk som hadde fri, fikk sine permisjoner inndratt, meldte det palestinske nyhetsbyrået WAFA.

Sikkerhetstiltakene ble satt i verk samtidig som kidnappere natt til lørdag satte fri alle de fire franske gislene som dagen før var bortført i byen Khan Younis sør på Gazastripen. Et av gislene bekreftet bekreftet selv overfor nyhetsbyrået AFP at dramaet var over.

- Situasjonen er kritisk, og regjeringen må vise at den er handlingsdyktig, sa ministeren Qadura Fares før regjeringens møte lørdag.

Ifølge anonyme kilder skal regjeringen blant annet diskutere om den skal trekke seg som en konsekvens av fredagens bortføringsraid. To palestinske sikkerhetssjefer har allerede levert inn avskjedssøknadene sine etter bortføringene.

Kidnappingsbølge
Det var den tredje kidnappingen sør på Gazastripen på under én dag. Politisjefen i Gaza ble satt fri etter noen timer, og det var uklart hvor mange personer som ble holdt fanget før de gradvis ble løslatt sent på kvelden og tidlig på natten.

De fire franske gislene skal ha blitt bortført mens de satt og spiste på en restaurant i Khan Younis fredag, etter at maskerte og væpnede menn braste inn.

Disse mennene jaget de ansatte i bygningen ut, før de tok de tre restaurantgjestene med seg til det lokale hovedkvarteret. til den palestinske avdelingen av Røde Halvmåne. To palestinske sikkerhetssjefer leverte inn avskjedssøknadene sine etter kidnappingene.

Bortført fra bilkolonne
Politisjef Ghazi al-Jabali ble bortført fra en bilkolonne som kjørte langs kysten sør for byen. To av livvaktene hans ble såret da væpnede menn skjøt mot dem. Jenins martyrbrigader, som har bånd til Yasser Arafats Fatah-bevegelse, tok på seg skylden for kidnappingen.

- Vi kidnappet al-Jabali fordi han bør stilles til ansvar for feil han har gjort mot vårt folk, sa en talsmann for Jenin-brigadene til TV-stasjonen Al-Jazeera fredag kveld.

- Vi ga den palestinske selvstyremyndigheten tre år til å gjennomføre reformer.

- Vi har ventet lenge. Men de har ikke gjort noe, sa talsmannen Abu Iyad. Al-Jabali, som har vært politisjef i Gaza siden de palestinske områdene fikk delvis selvstyre i de palestinske områdene som et resultat av Oslo-prosessen.

Anklaget for korrupsjon
Al-Jabali er fra flere hold blitt anklaget for korrupsjon og narkotikasmugling. Væpnede palestinske grupper som ønsker seg innflytelse på Gazastripen, har flere ganger gjennomført angrep rettet mot al-Jabali.

Skjebnen til den palestinske tjenestemannen som også ble kidnappet fredag, er var lørdag morgen kjent. Khaled Abu al-Ula, en militær leder sør på Gazastripen, ble bortført fra bilen sin på vei til Gaza by fra Khan Younis.

Ifølge nyhetsbyrået AFP var al-Ula forbindelsesoffiser mellom de palestinske myndighetene og Israels hær. Han skal ha blitt kidnappet av tidligere underordnede som er rasende over at de har fått sparken.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere