*Nettavisen* Nyheter.

USA: - Norge må styrke Forsvaret

Foto: (Foto: Ole Peder Giæver/Nettavisen)

USA blander seg i norsk politisk debatt og ber oss om å bruke mer penger på Forsvaret.

28.11.06 18:01

OSLO MILITÆRE SAMFUND (Nettavisen): Under en tale på Oslo militære samfund ba den amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney Norge om å øke forsvarsbudsjettet.

Han pekte på at Norge bruker omtrent 1,5 prosent av bruttonasjonalproduktet til forsvar.

- Jeg ber med respekt om at Norge, som det rikeste landet i Nato, bevilger mer. Norge kan bidra med tydeligere ledelse og bli et mer positivt forbilde for de andre Nato-landene hvis de øker forsvarsbevillingene til to prosent av brutto nasjonalprodukt, sa Whitney.

- Ikke bare Norge
- Å få de Nato-landene som ligger under to prosent av brutto nasjonalprodukt opp til to prosent vil gjøre Nato mer effektivt. Dette gjelder ikke bare Norge, sier Whitney til Nettavisen.

- Jeg kan ikke fortelle dere skal bruke pengene deres, men det vil gjøre det flernasjonale samarbeidet sterkere. Nato-landene har lovet å beskytte hverandre, fortsetter han.

Kritiserer Afghanistan-nei
i foredraget understreket ambassadøren at Norge og USA har en lederrolle å spille i Nato. Samtidig kom han med klar kritikk av Norges nei til å sende spesialstyrker til Sør-Afghanistan.

- Beslutningen om å trekke de norske styrkene ut av Irak og si nei til spesialstyrker til Sør-Afghanistan er unntak fra denne lederrollen, sa han.

- Dette må ikke oppfattes som kritikk av at Norge gjør for lite. Norge gjør mye i Afghanistan, Men spørsmålet er ikke om et land bidrar med sin andel eller ikke, men hva som skal til for å få jobben gjort, sa han.

- Avvikler Forsvaret
Forsvaret har de siste årene vært gjennom en rekke omstillingsprosesser med nedleggelser. Tidligere i november varslet forsvarssjef Sverre Diesen flere omfattende nedleggelser og sa han så begynnelsen på slutten for det norske forsvaret.

- En videreføring av den budsjettlinjen regjeringen har ført de siste 10-15 årene, vil innebære at forsvaret om 25-30 år vil være avviklet, sa generalen blant annet da han holdt sin årlige tale i Oslo Militære Samfund 13. november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.