RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

USA-ambassadør roser Jens

Sist oppdatert:
- Jens Stoltenberg har vår fulle støtte i striden om Muhammed-tegningene, sier USA-ambassadør Benson K. Whitney.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): I 2003 skapte Jens Stoltenberg bølger ved den amerikanske ambassaden i Oslo ved å kreve at Norge måtte si nei til en USA-ledet invasjon av Irak. Det falt den daværende ambassadøren John Doyle Ong tungt for brystet. Tre år senere er etterfølgeren Benson K. Whitney svært fornøyd med statsministeren og Ap-lederen.

- Jeg ble svært oppmuntret over redegjørelsen hans, sier Whitney etter å ha hørt Stoltenberg forklare Regjeringens syn på trykkingen av Muhammed-tegningene og bråket som fulgte.

Han mener Muhammed-tegningene som har blitt trykket er både støtende og avskyelige.

- Men den norske regjeringen kan ikke bestemme hva som skal publiseres. Volden har skjedd i land som ikke deler de verdiene, sier han.

Krig
Whitney, som kom til Norge i begynnelsen av januar, mener striden om karikaturtegningene har utløst en krig om ideer.

-Dette er en krig den siviliserte verden må vinne – ikke gjennom militære midler, men gjennom ideer, sier han.

Egne liv
Et av Bush-administrasjonens hovedprosjekter har vært å sørge for demokratisering av Midtøsten. Whitney tror ikke trykkingen av Muhammed-tegningene har ødelagt mulighetene for å lykkes.

-Dette er ikke en lett oppgave. Men vi må gi folk muligheten til å ta kontrollen over sine egne liv. Det tar tid, sier han.

USA-ambassadøren er også glad for at Stoltenberg så klart sa at Norge vil fortsette engasjementet i Afghanistan, til tross for angrepet mot Isaf-soldatene i Maymane tirsdag.

- Norge kjemper for universelle verdier. Det som gjøres i Afghanistan er å skape en mulighet for at det afghanske folket til å nyte godt av de samme verdiene, sier Benson K. Whitney.

Bush
Whitney mener Syria ikke har levd opp til sine internasjonale forpliktelser etter at den norske ambassaden i Damaskus ble svidd av.

-- Jeg forstår at Norge tar saken til FN, sier han.

I en tale onsdag ettermiddag norsk tid sa president George W. Bush at verdens land må beskytte ambassader og diplomaters liv.

- Vi tror på en uavhengig presse, men erkjenner også at det følger ansvar med friheten. Med frihet følger også et ansvar for å ta hensyn til andre, sa Bush.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere