RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA åpner for ny dialog med Iran

USA er åpen for å gjenoppta dialogen med en av sine største fiender, Iran, etter flere oppmuntrende skritt fra regimet de siste månedene.

- Det skjer ting, og derfor må vi være åpen for muligheten av en ny dialog med Iran på et passende tidspunkt i fremtiden, sier USAs utenriksminister Colin Powell i et intervju med Washington Post.

Iran undertegnet tidligere i desember tilleggsprotokollen til Ikkespredningsavtalen om atomvåpen (NPT), som åpner for tøffere inspeksjoner av landets atomprogram. Undertegningen kom etter langvarig internasjonalt press, spesielt fra erkefiendene USA og Israel, som hevder atomprogrammet blir brukt til forsøk på å utvikle atomvåpen.

I tillegg har regimet i Teheran akseptert amerikansk hjelp til ofrene etter jordskjelvkatastrofen, og har åpnet for nærmere samarbeid med moderate arabiske land i regionen, skriver Washington Post.

– Ny holdning
For første gang på 20 år landet et amerikansk militærfly i Iran i helga med medisinsk utstyr til ofrene etter jordskjelvet.

– Alt dette sammenlagt viser en ny holdning i Iran til hvordan man forholder seg til disse spørsmålene. Det er ikke en total åpenhet, men de er klar over at verden følger med dem og at verden er forberedt på å handle, sier Powell til avisa.

– Vi er selvfølgelig fortsatt bekymret for terroristaktiviteter og spørsmål relatert til al-Qaida, som vi må ta med i betraktningen.

Gjennomgår Iran-politikken
Powells uttalelser kommer samtidig som Bush-administrasjonen er i ferd med å gjennomgå sin posisjon overfor Iran for tredje gang siden president Bush kom til makten.

Administrasjonen har vært svært splittet i synet på forholdet til Iran, ett av landene i Bushs «ondskapens akse». Enkelte er tilhengere av å føre en regimeendringspolitikk, slik det ble gjort overfor Irak. Mens andre støtter en linje mer lik den som blir tatt overfor Nord-Korea, hvor det legges opp til en politisk dialog.

– Det er en genuin interesse av å se på hva slags dialog vi har med Iran og hvordan vi kan ta et steg framover, sier en anonym amerikansk kilde.

– Men jeg har sett det før. Og jeg har også sett iranerne ødelegge det, legger han til.

«Mer realistisk»
En iransk høytstående tjenestemann sier til Washington Post at dersom Bush-administrasjonen er villig til «å se mer realistisk på situasjonen», så vil Iran svare positivt.

– Det som trengs for et samarbeidsforhold er tillit, sier kilden som ønsker å være anonym.

Tirsdag sa imidlertid Irans president Mohammad Khatami at USAs hjelp til de jordskjelvrammede i Bam ikke kommer til å forbedre de politiske forbindelsene med landet.

– Vi er svært takknemlige for det amerikanske humanitære hjelpen, men å politisere dette er for søkt, sa presidenten under en pressekonferanse i Teheran.

– Det er noen fundamentale spørsmål som må løses, i tillegg til at tilnærmingen må endres drastisk. Dersom det skjer, vil vi overveie nye samtaler.

USA brøt de diplomatiske forbindelsene med Iran i 1979, da militante studenter stormet den amerikanske ambassaden i Teheran og holdt 52 amerikanere som gisler i 444 dager.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere