*Nettavisen* Nyheter.

USA avslører utenrikspolitikken

Foto: HARALD DETTENBORN (AFP)

Visepresident Joe Biden sier at USA nå vil søke diplomatiske fremfor militære løsninger, men ber de allierte bære mer av byrden.

- Jeg kom til Europa på vegne av en ny administrasjon bestemt på å sette en ny tone i Washington, og i USAs relasjoner til resten av verden, sa visepresident Joe Biden på sikkerhetskonferanse i München lørdag. Vanligvis er det USAs forsvarsminister som representerer nasjonen på konferansen. At Biden selv snakket for USA, viser at landet ønsker å forbedre sine relasjoner med omverdenen, skriver Reuters.

- Vi vil engasjere oss. Vi vil lytte. Vi vil rådføre oss. USA trenger verden, slik jeg tror at verden trenger USA, sa Biden.

Ingen pasifister
Dette var første gang den nye administrasjonen skisserte hvordan USA vil forholde seg i utenrikspolitikken. Borte er slagord som «enten er du med oss eller mot oss». Han sa at diplomatiet vil gå foran våpenmakt, men poengterte at USA på langt nær har blitt noen pasifist.

- Militærmakt ga oss vår frihet, og gjennom historien har militærmakt forsvart vår frihet. Det vil ikke forandre seg, sa Biden.

Visepresidenten ba også om mer støtte og hjelp fra sine allierte. Blant annet ba han om at flere land må ta imot fanger fra Guantánamo på Cuba når fengselet stenger i løpet av året.

Ba om mer hjelp
- USA vil gjøre mer, men USA vil også be om mer av sine partnere. Farene vi står overfor har ingen respekt for grenser. Intet enslig land, uansett hvor sterkt det er, kan møte dem best alene.

Biden var innom en rekke temaer i sin tale. Han ba Nato-landene om å engasjerer seg mer i Afghanistan. Han ba om en felles front for å få Iran til å droppe sitt atomprogram. Han ba om kraftige kutt i lagrene av kjernefysiske våpen. Og han ba om at det han kalte en «farlig drift» i forholdet til Russland, må stoppe.

Fortsetter med atomskjold
Biden sa at USA vil fortsette å utvikle sitt atomskjold. Et program som har skapt bitre miner i Russland. Men Biden sa at programmet var ment å gi beskyttelse fra et helt annet hold.

- Vi vil fortsette å utvikle et missilforsvar for å svare på en økende iransk evne, gitt at teknologien fungerer og er økonomisk forsvarlig, men vi vil gjøre dette mens vi rådfører oss med Nato og Russland.

Før Biden returnerer til Washington skal han ha samtaler med Russlands statsminister Sergei Ivanov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag