Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA bekrefter at al-Qaida-leder ble drept

BEKREFTES DREPT: Nasser al-Wuhayshi har vært leder for al-Qaida i Jemen siden 2009, samtidig som han regnes som nestleder for hele nettverket. al-Wuhayshi er den sjette av gruppas ledere som er drept så langt i år.
BEKREFTES DREPT: Nasser al-Wuhayshi har vært leder for al-Qaida i Jemen siden 2009, samtidig som han regnes som nestleder for hele nettverket. al-Wuhayshi er den sjette av gruppas ledere som er drept så langt i år. Foto: "AFP PHOTO/HO/AL-MALAHEM MEDIA
Sist oppdatert:
Al-Qaida-leder Nasser al-Wuhayshi er drept i et angrep i Jemen, bekrefter Det hvite hus.

Dubai (NTB-AFP-Reuters): – Dette er et alvorlig slag for organisasjonen. Presidenten har vært klar på at terrorister som truer USA, ikke vil finne noen trygg havn i noe hjørne av verden, heter det i en erklæring fra kontoret til USAs president.

– Så lenge al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) og deres nettverk fortsetter med å true USA, våre partnere og de som representerer våre interesser, er vi nå, når en erfaren terroristleder er død, nærmere målet med å bekjempe disse gruppene, heter det videre i erklæringen.

Wuhayshi har vært leder for al-Qaida i Jemen siden 2009, samtidig som han regnes som nestleder for hele nettverket.

Etterfølger utnevnt

Ifølge videoen har gruppa allerede utnevnt Qasim al-Raymi, gruppens tidligere militære sjef, som Wuhayshis etterfølger.

Dødsfallet anses som et hardt slag for en av al-Qaidas mest aktive fløyer, som blant annet skal ha stått bak terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar.

Wuhayshi ble født sør i Jemen og reiste i 1998 til Afghanistan der han sluttet seg til al-Qaida og ble Osama bin Ladens sekretær.

De to skilte lag da al-Qaida ble spredt for alle vinder etter terrorangrepene mot USA i september 2001.

ØDELEGGELSER: Saudi-Arabia har bombet mål i Jemen siden mars, i et forsøk på å drive tilbake Houthi-militsen som tok kontroll over hovedstaden Sana måneden før. USA har samtidig gjennomført en rekke droneangrep mot antatte al-Qaida-krigere i landet

Dusør på 10 millioner dollar

Noen måneder senere ble han pågrepet i Iran, som utleverte ham til hjemlandet Jemen. Der satt han fengslet til 2006, da han gjennomførte en spektakulær flukt fra et fengsel i Sana.

USA har i flere år hatt Wuhayshi som nummer to på sin liste over ettersøkte terrorister og har utlovet en belønning på 10 millioner dollar, nærmere 78 millioner kroner, for opplysninger som kan føre til at han blir pågrepet eller drept.

Ifølge USA har Wuhayshi i praksis vært nestkommanderende for al-Qaidas globale operasjoner de siste årene.

Eksperter på al-Qaida advarer likevel mot å gjøre for mye ut av det.

– Han var betydningsfull, men man kan ikke beseire en slik organisasjon ved å drepe lederne, mener terroreksperten Seth Jones i tankesmia RAND Corp.

– Det vil være et slag for dem, men han er ikke uerstattelig, sier han til McClatchy.

AQAP har stått bak en rekke angrep og terroraksjoner de siste årene, både i Jemen og andre land.

De to brødrene som sto bak terrorangrepet mot tidsskriftet Charlie Hebdo i Paris i januar, hevdet å tilhøre AQAP, noe en kunngjøring fra en av gruppens ledere også tydet på at de gjorde. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!