*Nettavisen* Nyheter.

USA ber om 210 milliarder til Irak

Torsdag begynte giverkonferansen for Irak i Madrid. USA har bedt det internasjonale samfunnet bidra med 210 milliarder kroner, men må nok dra skuffet hjem.

Mer enn 70 land og multilaterale organisasjoner deltar på konferansen i Madrid, som har sterk amerikansk støtte. Målet er å skaffe til veie så mye kapital som mulig til gjenreisningen av Irak.

USA har gitt uttrykk for at de ønsker å få inn 30 milliarder dollar, eller 210 milliarder kroner, men utfallet blir nok et helt annet. Store sentrale land som Frankrike, Russland og Tyskland, som var imot krigen i Irak, har sagt at de ikke vil love mer penger enn de allerede har gjort.

Den ustabile sikkerhetssituasjonen i Irak har gjort at potensielle donorer er svært skeptiske til å gi for optimistiske økonomisk løfter nå. Ifølge FN og Verdensbanken trengs det rundt 350 milliarder kroner for å gjenreise Irak de neste årene.

Washington har de siste ukene jobbet hardt med å påvirke potensielle giverland. USA har allerede lovet 140 milliarder kroner. Verdensbanken vil bidra med mellom 21 og 35 milliarder kroner, Japan gir 10,5 milliarder, Storbritannia 5,8 milliarder, Spania gir 2,1 milliarder, mens EU gir 1,6 milliarder.

I tilegg har flere potensielt store donorer, blant dem rike Golf-stater, ikke offentliggjort hva de vil gi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.