USA ble varslet om FN-angrep

Bomben la FN-hovedkvarteret i Bagdad i ruiner.

Bomben la FN-hovedkvarteret i Bagdad i ruiner. Foto: Matt Ollerton (AP/Scanpix)

Iraks overgangsregjering og amerikansk etterretning ble informert om et planlagt lastebilbombeangrep i Bagdad for en knapp uke siden.

20.08.03 21:24

Informasjon om en aksjon liknende den som rammet FN-hovedkvarteret i Bagdad tirsdag ettermiddag, ble mottatt av medlemmer i det irakiske overgangsstyret den 14. august. Det opplyser rådsmedlem Ahmad Chalabi, leder av den irakiske nasjonalkongressen til AFP.

FN nevnt som "mulig mål"

- Informasjonen spesifiserte at en større aksjon ville finne sted mot et sårbart mål, som for eksempel politiske partier eller andre organisasjoner, inkludert FN, fremhever Chalabi.

Ifølge informasjonen som ble overlevert medlemmene av overgangsregjeringen, skulle verken midlertidige myndigheter eller koalisjonsstyrker rammes av aksjonen.

Videre ble det varslet om at angrepet kom til å bli en lastebil-aksjon, enten med en selvmordsaksjonist bak rattet eller ved hjelp av fjernstyring. Chalabi har ikke opplyst om hvor informasjonen om det da forestående angrepet kom fra. Overgangsregjeringen skal ha overlevert informasjonen til amerikanske etterretningsagenter.

Hvorvidt informasjonen også ble overlevert FN er foreløpig uklart.

24 drept

Den kraftige eksplosjonen i en lastebil utenfor FNs hovedkvarter i Bagdad tirsdag ettermiddag tok livet av 24 personer, inkludert FNs spesialutsending i Irak, brasilianske Sergio Vieira de Mello. Blant de mange skadde var også den norske utsendingen Turid Lægreid.

Levninger av en selvmordsaksjonist skal onsdag være funnet blant restene av lastebilen bomben var plassert i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.