RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA bommet på irakiske ledere

Foto: ALI HAIDER (EPA)
USA gjennomførte over 50 luftangrep mot irakiske ledere under invasjonen av Irak, men bommet på dem alle. Antallet sivile ofre var derimot høyt,

Det skriver New York Times.

Avisen viser til høytstående militær- og etterretningskilder som innrømmer at treffprosenten under luftangrepene mot irakiske ledere var null.

Minst 13 irakiske toppledere ble forsøkt drept under de såkalte presisjonsangrepene mot ledere den første måneden av krigen, men alle unnslapp angrepene.

Avisens kilder mener dårlig etterretningsinformasjon var årsak til dette.

På frifot
Blant dem amerikanerne forsøkte å rydde av veien, var Saddams nestkommanderende, general Izzat Ibrahim, og lederen for sikkerhetstjenesten, general Rafi Abd al-Latif Tifah.

Begge de to generalene er fortsatt på frifot og anklages av USA for å spille en ledende rolle i motstandskampen mot de amerikanske styrkene i Irak.

Bush-administrasjonen har aldri innrømmet hvor mislykket luftangrepene rettet mot irakiske lederne var, ei heller hvor mange sivile irakiske liv angrepene kostet, skriver New York Times.

- Gjettet
Et av de mest omtalte forsøkene markerte også startskuddet i krigen. 19. mars 2003 jevnet amerikanerne en storgård i Dora sør for Bagdad med jorda, etter å ha mottatt tips om at Saddam Hussein og sønnene skjulte seg i en underjordisk bunker

CIA hevdet å ha mottatt skråsikker informasjon via satellittelefon fra en irakisk informant, men amerikanske styrker kunne senere konstatere at det ikke engang fantes noen underjordisk bunker på gården.

Angrepet skulle bli etterfulgt av mange tilsvarende forsøk, alle basert på tynn etterretningsinformasjon selv om amerikanske talsmenn hevdet det motsatte.

- Man gjettet bare på hvor de befant seg, sier en høytstående militær kilde til New York Times.

Ført bak lyset?
Den amerikanske forsvarsledelsen tør ikke utelukke at de ble ført bak lyset av irakerne, som enten kan ha fôret dem med gal etterretningsinformasjon eller avlyttet informasjonen de amerikanske informantene ga.

En oversikt utarbeidet av den amerikanske sentralkommandoen viser at 43 av de 55 irakiske lederne på listen over de mest ettersøkte enten er drept eller tatt til fange. Ingen av dem ble imidlertid drept under de såkalte presisjonsangrepene under krigens første måned.

Marc Garlasco, som ledet den militære etterretningstjenesten DIAs arbeid med å evaluere angrepene, konstaterte også at treffprosenten var null i en rapport i desember.

- Ynkelig fiasko
I dag arbeider Garlasco for menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, som har tatt for seg fire av angrepene og dokumentert hvor mange sivile som ble drept.

Under forsøket på å drepe general Ali Hasan al-Majid, også kjent som Kjemiske Ali, i et boligområde av Basra 5. april, ble 17 sivile drept.

To dager senere ble 18 sivile drept under et forsøk på å drepe Saddam Hussein og sønnene i Mansur-distriktet av Bagdad, og dagen etter ble seks sivile drept under et forsøk på å drepe Saddam Husseins halvbror Watban Ibrahim Barzan.

- En ynkelig fiasko, oppsummerer Marc Garlasco.

- Vi lyktes ikke med å drepe mål av høy verdi, og drepte i stedet sivile. Det avfødte hat og misnøye i deler av befolkningen, sier Garlasco til New York Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere