Gå til sidens hovedinnhold

- USA bruker militærskip som terrorfengsel

Fanger skal ha blitt banket opp kraftig om bord på skip.

Amerikanske myndigheter skal ha brukt opptil 17 krigsskip som fengsel for terrormistenkte siden 2001.

Det er menneskerettighetsgruppen Reprieve som kommer med de rystende anklagene etter å ha gått gjennom opplysninger fra det amerikanske forsvaret, EU og vitnesbyrd fra terrorfanger, melder The Guardian.

I analysen som vil bli publisert senere i år, skriver Reprieve at terrormistenkte har blitt holdt fengslet og avhørt på skipene, for senere å bli utlevert til ukjente steder.

- Utlevert etter stopp
USA har tidligere blitt anklaget for å ha utlevert terrormistenkte til andre land med slappere torturlovgivning. Fangene skal da ha blitt torturert og avhørt av etterretningsmyndigheter i andre land i jakten på terrornettverk rundt omkring i verden.

I 2006 sa president George W. Bush at USA ikke lenger utleverer terrormistenkte til andre land, men Reprieve hevder at over 200 personer har blitt utsatt for dette siden praksisen angivelig ble stoppet.

Forsvunnet fra Somalia
Blant skipene som anklages for å ha blitt brukt som fengsler, er USS Bataan og USS Peleliu. 15 andre skip som har operert rundt det britiske territoriet Diego Garcia i Det indiske hav, skal også ha blitt brukt for å holde og avhøre terrormistenkte.

USS Ashland er et annet skip som er i Reprieves søkelys. Menneskerettighetsgruppen er spesielt bekymret over hva skipet ble brukt til i begynnelsen av 2007 da det var befant seg utenfor kysten til Somalia.

På den tiden ble flere folk bortført av somaliske, kenyanske og etiopiske styrker i en systematisk operasjon hvor flere individer skal ha blitt avhørt. Agenter fra FBI og CIA skal ha vært med på disse normale avhørene.

Til sammen har over 100 personer «forsvunnet» til fengsler i steder som Kenya, Somalia, Etiopia, Djibouti og den amerikanske militærbasen på Guantánamo Bay.

- Banket opp kraftig
I Reprieves rapport er det også et vitnesbyrd fra en mann som satt fange på Guantánamo Bay. Mannen beskriver en historie han fikk høre fra en medfange:

- En av mine medfanger på Guantánamo var på sjøen i et amerikansk skip med rundt 50 andre før han kom til Guantánamo. Han satt i buret ved siden av meg. Han fortalte meg at det var omtrent 50 andre folk på skipet. De ble holdt atskilt i bunnen av skipet. Fangene kommenterte til meg at det var som noe du ser på TV. Folkene på skipet ble banket opp enda kraftigere enn på Guantánamo, sier den tidligere fangen i rapporten.

Britiske politikere krever nå at amerikanske og britiske myndigheter legger alle kortene på bordet om utleveringspraksisen av terrormistenkte.

Benekter fengsler
En talsmann for den amerikanske marinen sier til The Guardian at det ikke finnes fengsler på amerikanske skip.

- Men det er offentlig kjent at noen individer har blitt plassert på skip i noen få dager i det tidlige stadiet av fengsling, sier kommandør Jeffrey Gordon.

Det britiske utenriksdepartementet sier de nå vil granske alle flyginger som angivelig skal ha blitt brukt til slike utleveringer.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn en mobil fra Sony Ericsson i dag!

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken