*Nettavisen* Nyheter.

USA enig med opprørsleder

Foto: (AP/Scanpix)

Det amerikanske militæret innstiller sine operasjoner i Najaf som følge av en avtale med opprørslederen Moqtada al-Sadr.

27.05.04 13:06

Den sjiamuslimske presten som står i spissen for den såkalte Mehdi-hæren, har sagt at hans styrke vil trekke seg ut av Najaf, dersom en drapssak mot ham henlegges.

Senere torsdag opplyste Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mowaffaq al-Rubaie, at amerikanerne innstiller offensive militære operasjoner i Najaf som følge av en avtale med al-Sadr. Det er ikke kommet noen offisiell bekreftelse fra amerikanske myndigheter.

Al-Sadrs Mehdi-milits har i flere uker slåss mot okkupasjonsstyrken i Najaf, Karbala og Kufa. Sjialederen gikk med på våpenhvilen under forhandlinger med et råd av muslimske geistlige.

Ifølge tjenestemannen innebærer avtalen at al-Sadr beordrer sine væpnede tilhengere til å stanse angrepene mot amerikanske soldater og til trekke seg ut av offentlige bygninger i de tre byene. Avtalen skal også åpne for at militsmedlemmer som mistenkes i forbindelse med drapet på en av Moqtada al-Sadrs rivaler, blir utlevert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.