*Nettavisen* Nyheter.

USA enige om krisepakke

Foto: JASON REED (REUTERS)

Det amerikanske Senatet har blitt enige om en krisepakke på 800 milliarder dollar.

07.02.09 10:51

Demokratene i senatet gikk fredag med på å senke forhåpningene om en større krisepakke, og støtte pakken til 780 milliarder dollar (cirka 5280 milliarder kroner). Etter fem dager med forhandlinger, gikk Demokratene med på å kutte krisepakken ned fra 937 milliarder dollar slik de ønsket, melder Reuters.

Dermed ble Demokrater og Republikanere enige om et forslag som høyst sannsynlig blir vedtatt tirsdag.

- Vi er glade for at prosessen går framover, og vi er nærmere å gi amerikanere en plan for å skape millioner av jobber og få folk tilbake i arbeid, sier talsperson for det Hvite Hus, Robert Gibbs.

Krisepakken er en viktig seier for Barack Obama. Fredag ble det kjent at USA har mistet 600.000 jobber bare i januar. Tapet av arbeidsplasser på så kort tid har ikke vært høyere siden 1934. 11,6 millioner amerikanere er helt uten arbeid. Det tilsvarer en arbeidsløshet på 7,6 prosent, og myndighetene frykter at tallet kan fordoble seg før krisen er over.

Demokratenes senator Ben Nelson, som har ledet forhandlingsgruppen, sier at krisepakken vil stimulere økonomien gjennom skattekutt for middelklassen, og målrettede investeringer.

I tillegg til de 780 milliardene, kommer 47 milliarder i skattekutt som Senatet tidligere har vedtatt for å øke bilsalget, og for å hente jobber hjem til USA.

Hvis forslaget blir vedtatt i Senatet, må huset blir enige med Representantenes hus som vedtok en krisepakke verdt 819 milliarder dollar sist uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag