RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA er kvikksølv-versting

Sist oppdatert:
Kullkraftverk og gamle tannfyllinger er med på å gjøre USA til den største forurenseren av kvikksølv i Arktis.

Kvikksølvforurensning er et økende helse- og miljøproblem i Arktis. En kartlegging av utslippene i åtte land rundt Arktis viser at USA har de høyeste utslippene. Norge har sammen med Sverige, Finland og Island lavest utslipp - med Canada, Danmark og Russland i mellomsjiktet, melder Statens forurensingstilsyn (SFT).

Undersøkelsen ser kun på landene rundt Arktis. På verdensbasis tilsvarer USAs utslipp cirka 5 prosent av de globale menneskeskapte utslippene. Asia på sin side bidrar med i overkant av 50 prosent.

Kullkraft og avfall
Kullkraftverk er det desidert største problemet, særlig i USA og Russland. I tillegg er avfallsbehandling og metallutvinning betydelige kilder.

Kvikksølv fins blant annet i krematorier, amalgam fra tannbehandling og forskjellige måleinstrumenter.

Mindre utslipp i Norge
Beregningene (1999-2000) viser at det i USA slippes ut totalt 107 tonn kvikksølv i året, eller 0,38 gram per innbygger. I Russland er totalutslippet beregnet til 39 tonn årlig, eller 0,26 gram per innbygger.

Norske totalutslipp ble beregnet til 600 kilo per år – det samme som i Sverige. Per innbygger var norske kvikksølvutslipp på 0,14 gram per år.

Pilotprosjekt i Russland
Kartleggingen blir nå grunnlag for forslag til kvikksølvreduserende tiltak. Det skal også gjennomføres pilotprosjekter i Russland hvor det er et stort potensial for kostnadseffektive utslippsreduksjoner.

Virksomheter for pilotprosjekter, deriblant kullkraftverk og avfallsanlegg, skal velges ut i samarbeid både med eiere og russiske myndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere