Gå til sidens hovedinnhold

USA evakuerte familien bin Laden

Nærmere 20 medlemmer av Osama bin Ladens familie var blant 140 saudiarabere som ble evakuert fra USA av amerikanske myndigheter i dagene etter terrorangrepene 11. september 2001.

På et tidspunkt da hovedmistanken allerede var blitt rettet mot bin Ladens al-Qaida-nettverk, ble familiemedlemmene som oppholdt seg i USA, samlet og fløyet ut av landet. 15 av de 19 terroristene kom fra Saudi-Arabia.

Opplysningene om den hemmelige evakueringen er sakte, men sikkert kommet for dagen to år etter terrorangrepene, blant annet takket være Richard Clarke, tidligere terrorrådgiver for president George W. Bush.

Sammen med det føderale politiets visedirektør Dale Watson har Clarke gitt tidsskriftet Vanity Fair innsyn i hva som skjedde med bin Ladens familie i USA.

Flyforbud
På formiddagen 13. september, på et tidspunkt da det var innført flyforbud over hele USA, fikk privatdetektiv Dan Grossi en oppringning fra politiet i Tampa i Florida med beskjed om å eskortere noen av bin Ladens familiemedlemmer ut av landet.

En halvannen times flytur brakte noen av bin Ladens slektninger til lufthavnen i Lexington i Kentucky, der en saudiarabisk jumbojet sto klar for å fly rundt 140 saudiarabere hjem via Europa.

- Det var omtrent som en Tom Clancy-film, sier Dan Grossi om hvordan det føltes å ta av med et to motors privatfly fra Florida på et tidspunkt da alle flytrafikk var forbudt.

-Vi må da bli skutt ned, blir vi ikke? spurte Grossi da han henvendte seg til piloten.

En av passasjerene var en saudiarabisk prins, og kongefamilien i Riyadh hadde åpenbart fått overtalt Bush til å la dem fly ut av landet.

Forhastet?
Spørsmålet som melder seg to år etterpå er om noen av de evakuerte saudiaraberne kan ha sittet på opplysninger som kunne ha bidratt til å oppklare omstendighetene rundt terrorangrepene.

FBI har hele tiden sagt at det ikke er grunn til å tro at de evakuerte saudiaraberne satt med slik opplysninger.

Da flyevakueringen 13. september ble kjent i Vanity Fair, måtte utenriksminister Colin Powell også svare på spørsmålet, men sa at han ikke kjente detaljene rundt evakueringen for to år siden.

Men for at noen skulle få dispensasjon fra flyforbudet, må noen på høyt nivå ha tatt beslutningen, og Clarke har fortalt Kongressen at klareringen kom fra FBI.

Clarke ledet på dette tidspunktet krisemøter i Det hvite hus, og sier at han fikk høre at medlemmer av bin Ladens familie var blant de evakuerte.

Ikke noe ulovlig
- Jeg fikk høre at de ikke hadde gjort noe ulovlig i USA, sier Clarke til Vanity Fair. –Det mest sannsynlige er at det var utenriksministeren eller stabssjefens kontor i Det hvite hus som besluttet å evakuere dem.

Amerikanske myndigheter har vært tilbakeholdne med opplysninger rundt evakueringen av de rundt 140 saudiaraberne.

Denne tausheten har i seg selv ført til spekulasjoner, og Bush-familiens nære personlige bånd til kongehuset Saud har forsterket disse spekulasjonene.

Bush-familien har gjort forretninger med den rike bin Laden-familien siden 1970-årene, skriver forfatteren Craig Unger i boken "House of Bush, House of Saud".

Visepresident Dick Cheney var i mange år visepresident i oljeselskapet Halliburton, og sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice var rådgiver i oljeselskapet Chevron.

- Ved å være så avhengig av billig olje har vi snudd ryggen til saudiarabisk terror, skriver Unger.

(NTB-Ritzau)

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå