RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA frykter EU-forsvar

USA og Frankrike braket sammen i NATO onsdag på grunn av strid om utviklingen av et tettere EU-forsvar.

USA frykter at europeiske planer om å opprette en uavhengig militær EU-struktur på sikt vil undergrave NATO, melder NTB. Utviklingen følges også spent av utenforlandet Norge.

USA vil ha en åpen diskusjon om EUs forsvarsplaner i NATO-sammenheng. Men i NATOs råd onsdag sa Frankrike at dette var et EU-anliggende som blir diskutert i forbindelse med den nye EU-konstitusjonen.

Da protesterte USA, med støtte fra blant andre Norge. USA mener EUs forsvarsplaner i høyeste grad berører NATO.

Bush bekymret for Blair
USA frykter samtidig at den britiske statsministeren Tony Blair er på gli til å støtte en tysk-fransk plan som USA oppfatter som et forsøk på undergrave NATO.

I april foreslo Frankrike, Tyskland, Belgia og Luxembourg å etablere et militært EU-hovedkvarter uavhengig av NATO i Tervuren utenfor Brussel. Forslaget ble sett på som en stor provokasjon i Washington. Det skjedde midt under Irak-krigen, og ble lagt frem av fire europeiske land som var svært kritiske til USAs angrep.

Alarmklokkene skal ha begynt å ringe i Washington etter et møte mellom Blair, den franske presidenten Jacques Chirac og den tyske statsministeren Gerhard Schröder i Berlin for snart tre uker siden.

Vil være sjef
Her skal den britiske statsministeren i prinsippet ha sagt seg enig i at det er nødvendig for EU å kunne planlegge og lede EU-operasjoner uavhengig av NATO.

Blair skal også ha godtatt at en indre kjerne av EU-land kan gå sammen om et tettere forsvarssamarbeid - så lenge samarbeidet er åpent for alle.

Som leder av Europas største forsvarsmakt ønsker Blair å ha kontrollen med utviklingen av en felles sikkerhetspolitikk i EU. USA skal de siste ukene ha bedt om forsikringer fra Storbritannia om at øyriket holder fast ved NATO som den sentrale sikkerhetsorganisasjonen i Europa.

Motstridende
Men USA mener signalene fra London er motstridende, og en rekke politiske analytikere hevder allerede at Storbritannia er i ferd med å gjøre et viktig strategisk valg.

Tyskland og Frankrike skal ha gått med på å droppe planene om hovedkvarter i Tervuren. Men de to landene skal ha innledet drøftelser med Storbritannia om hvordan EU kan utvikle en selvstendig struktur.

USA og andre NATO-land på utsiden av EU er urolig for at løsningen de kommer opp med skal true det transatlantiske partnerskapet, skriver NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere