RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA frykter Mugabe-manipulering

Foto: EPA/SCANPIX
Sist oppdatert:
Resultatet av presidentvalget i Zimbabwe drøyer, og nå frykter USA at resultatet blir manipulert.

Samtidig opplyser den sittende president Robert Mugabe at han vil kjempe om presidentplassen til siste slutt.

- President Mugabe vil kjempe til siste slutt. Han gir ikke opp, han skal ikke noe sted og han har ikke tapt valget, sier landets viseinformasjonsminister ifølge BBC.

- Opposisjonsseier
Presidentvalget ble avholdt sist helg, og prognoser tydet på at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai ville få mer enn halvparten av stemmene. For å unngå en ny valgomgang, må en av kandidatene ha minst 50 prosent av stemmene.

Frykter fusk
Samtidig drøyer resultatet fra valget, og opposisjonen mener det gjøres for at Mugabe skal vinne tid og fuske seg til valgseier. Nå får opposisjonen støtte fra amerikanske myndigheter, melder Reuters.

- Enhver rettvis observatør må lure grundig på hvorfor disse resultatene ikke har blitt offentliggjort enda, sier en talsmann for den amerikanske regjeringen.

Vil offentliggjøre
USA krever nå at resultatet offentliggjøres så raskt som mulig, men myndighetene i Zimbabwe sier resultatet drøyer på grunn av «logistiske problemer». Tidligere hevdet myndighetene at valgresultatene er forsinket «fordi det er nødvendig å foreta en nøye kontroll av resultatet». Det er ikke kjent når resultatet blir offentliggjort.

Skakkjørt økonomi
Amerikanske myndigheter har vært kritiske til Robert Mugabe som har styrt Zimbabwe siden løsrivelsen i 1980. Vanstyre og korrupsjon har kostet landet dyrt. Zimbabwes økonomi omtales som verdens dårligste, og landet har en praktisk talt verdiløs valuta på grunn av skyhøy inflasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere