RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA har hemmelige fanger

Foto: Peter Muhly, AFP/Scanpix
To menn skal i all hemmelighet ha blitt holdt isolert og utsatt for tortur i over 18 måneder som amerikanske fanger. Uten å bli tiltalt.

Amnesty International ber USA offentliggjøre detaljer om to menn fra Jemen som skal være holdt hemmelig fanget av USA i 18 måneder, og andre såkalt hemmelige fanger.

Isolert og mishandlet
De to mennene fra Jemen ble ikke tiltalt. De fikk heller ikke ha kontakt med omverdenen, melder CNN.

Rapporten bekrefter tilsynelatende gjentatte påstander om at USA holder «hemmelige fanger» i terrorkrigen.

Ifølge rapporten fra Amnesty ble mennene holdt fanget under jorda, omgitt av høye murer. Det skal ha tatt dem mer enn fire timer å fly til Jordan. Etter seks til åtte måneder ble de overført til et amerikanskdrevet moderne fengsel som lå om lag tre timer med fly lenger bort. Også denne leiren skal tilsynelatende ha ligget under bakken.

Direktør i Amnesty International USA, William F. Schulz, mener deres beskrivelser av det ufrivillige oppholdet kaster et like dystert lys over mindre kjente amerikanske fangeleire som Guantanamo-basen gjerne blir sett i.

- Mennene ble fratatt verdigheten, til tider slått, spyttet on, frarøvet søvn og truet med seksuell mishandling og elektriske sjokk, sier Schulz.

Amnesty frykter at det de to mennene forteller bare er toppen av isfjellet av hemmeligholdte amerikanske fanger.

- Legg kortene på bordet
- Vi frykter at det vi har hørt fra disse to mennene bare er en liten del av et mye større bilde av hemmelige amerikanske pågripelser rundt om i verden, sier Amnesty-representant Sharon Critoph etter å ha intervjuet mennene i Jemen.

På vegne av Amnesty ber Critoph amerikanske myndigheter avsløre hvor mange, og hvem, som blir holdt fanget med tilsvarende metoder.

Amerikanske myndigheter har tidligere avvist beskyldninger om hemmelige fangeleire, og vist til at terrormistenkte blir sendt til Guantanamo på Cuba, eller holdt i Irak og i Afghanistan.

Så sent som i juni svarte representanter for amerikanske myndigheter benektende på påstander fra FNs fremste torturekspert Manfred Nowak, om at enkelte amerikanske skip i internasjonale farvann kunne bli brukt som fangeleire. Et annet sted som har vært nevnt i sammenhengen er den britiskkontrollerte øya Diego Garcia i Det indiske hav. USA leier øya som en strategisk militærbase.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere