RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA holdt barn i irakisk fengsel

USA holdt barn fanget i Abu Ghraib-fengselet i Irak. - Det var en gutt der som ikke så ut til å være mer enn åtte år. Han sa han var nesten tolv, sier brigadegeneral Janis Karpinski.

Karpinski var fra juli til november 2003 sjef for fengselet, der amerikanerne holdt en rekke krigsfanger. I mai 2004 ble hun avhørt i forbindelse med en granskning om overgrep mot irakiske fanger. I avhøret fortalte hun om en rekke overgrep i fengselet.

Avhørene har vært hemmeligstemplet, men American Civil Linerties Union klaget på vedtaket, og fikk medhold. Torsdag ble derfor avhøret med Karpinski offentliggjort sammen med flere hundre andre dokumenter.

- Neppe mer enn åtte år
En av fangene var en gutt som ikke var eldre enn 11 år. Karpinski sa i avhøret ikke noe om hva som skjedde med ham, men fortalte at hun stadig besøkte de mindreårige fangene.

- En av dem så ikke ut til å være mer enn åtte år. Han sa han var nesten tolv, sa brigadegeneralen i avhøret, ifølge AP. - Han fortalte meg at broren hans var der med ham, men at han helst ville treffe moren sin. Han gråt og spurte om å få ringe moren sin, sa Karpinski.

Militære talsmenn har også tidligere bekreftet at noen mindreårige fanger har blitt holdt i Abu Ghraib, men dokumentet som ble frigitt torsdag et det første som dokumenterer at barn helt ned i 11-årsalderen har vært holdt i fengsel.

Seks vitner har ifølge dokumentene også forklart at de så tre amerikanske soldater og en tolk som hentet en 17 år gammel kvinnelig fange og forgrep seg på henne.

I et avhør fra januar 2004 sier en annen soldat at amerikanske soldater torturerte en 17 år gammel gutt, sønn av en irakisk general, for å bryte ned faren psykisk og få ham til å knekke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere