*Nettavisen* Nyheter.

USA: Høyesterettsdommer trekker seg

Høyesterettsdommer Sandra Day O'Connor trekker seg. Dermed står president Bush foran et av de mest avgjørende valgene han vil ta som president.

01.07.05 21:51

Sandra Day O'Connor(75) var den første kvinnen som ble utpekt til å sitte i USAs Høyesterett. Hun har inntatt en vippeposisjon i grunnleggende saker om abort og dødsstraff, og markerte seg som moderat konservativ. Fredag sa hun at hun går av, melder CNN.

I USA er det presidenten som utpeker høyesterettsdommere. Presidenter som får anledning til å utpeke dommere, kan dermed utøve avgjørende påvirkning på landets rettsutvikling over lang tid. Nå har det gått 11 år siden forrige gang en stilling som høyesterettsdommer var ledig.

President Bush får sannsynligvis anledning til å utpeke hele to dommere i løpet av denne presidentperioden, ettersom det ventes at også William H. Rehnquist vil stille sin plass til disposisjon. Dermed vil presidenten kunne utpeke to yngre republikanere, trolig fra den mest konservative fløyen, som vil bli sittende på livstid eller til de selv velger å gå av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.