*Nettavisen* Nyheter.

USA innfører sanksjoner mot IS' støttespillere

USAs president Barack Obama mener det er framgang i kampen mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS). Foto: Carlo Allegri (Reuters)

USA innfører økonomiske sanksjoner mot 35 grupper og personer som knyttes til opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

På sanksjonslisten står tre franske og fire britiske statsborgere, i tillegg til grupper og personer fra Indonesia, Pakistan, Saudi-Arabia og Tunisia.

Samtidig legges 15 enkeltpersoner og grupper til det amerikanske utenriksdepartementets offisielle terroristliste.

Ifølge en talsperson for amerikanske myndigheter viser det brede spekteret av nasjonaliteter at IS er et internasjonalt problem.

– Det er et problem som verdenssamfunnet står overfor. Det er et problem som vi alle deler, sa talspersonen tirsdag.

Kunngjøringen om sanksjonene kom like før det USA-ledede toppmøtet i FN om hvordan IS skal bekjempes.

Mener IS ikke kan overleve
USAs president Barack Obama mener kampen mot IS i Syria og Irak går rett vei, og ser optimistisk på at ekstremistgruppen kan bekjempes.

– Jeg er optimistisk. Vi ser at IS kan bli bekjempet på slagmarken, sa Obama tirsdag på et FN-toppmøte i New York.

Han hevder det har oppstått en global bevegelse som nå står sammen for å bekjempe IS.

– Vi bekjemper ekstremismen som IS trenger for å overleve. IS har ikke noe annet å tilby enn lidelse og død, sa Obama.

Han ber alle – familier, venner, naboer og religiøse ledere – om å stå sammen for å bygge et tolerant og inkluderende samfunn slik at IS ikke kan utnytte sårbare folk til sin fordel.

– Dette er en gruppe terrorister som dreper uskyldige muslimer, kvinner og barn. Gruppen har et forskrudd syn på islam, sa Obama i sin tale, som slo fast at det ikke er nok å bekjempe IS på bakken.

– Vi må også bekjempe ideologien: Det skjer ikke med våpen, men bedre ideer, sa Obama, som innledet sin tale med å vise til det han mener er fremgang i kampen mot IS: Ekstremistgruppen har mistet en tredel av sitt territorium i Irak og har ikke lenger fotfeste langs Syrias grense mot Tyrkia, ifølge USAs president.

Han understreker at kampen mot IS er langvarig, og at den ikke gjelder bare nettverket, men ideologien som gruppen står for. Det er nå viktig å skape samhold i kampen mot IS, og det innebærer å få i stand et politisk skifte i Syria med hjelp fra Russland og Iran, sa Obama. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag