RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA irritert på irakiske ledere

Foto: Kevin Lamarque (scanpix)
Sist oppdatert:
USAs refser sitt håndplukkede styringsråd i Irak etter at de ba FN om støtte til å sikre snarlig uavhengighet fra den amerikanske okkupantmakten.

- Jeg kan garantere at det amerikanske folk, USAs president og flesteparten av våre allierte på bakken i Irak, ikke er beredt til å overføre suverenitet til 25 mennesker som ikke er folkevalgt. Det kommer ikke til å skje, sa en talsmann for Bush-administrasjonen.

Styringsrådets leder Ahmed Chalabi krevde tirsdag økt kontroll over flere irakiske departementer, og slo samtidig fast at det ikke burde sendes flere utenlandske soldater til landet.

- USA kan starte med å gi oss medansvar og delvis kontroll over utviklingen, sa Chalabi i et intervju med New York Times.

Chalabi, som for tiden følger debatten i FNs hovedforsamling fra sidelinja i New York, krever også Iraks plass i FN.

Kommunikasjonsdirektøren i Det hvite hus, Dan Bartlett, anklaget tirsdag Chalabi for å snakke på vegne av seg selv, og ikke de 24 øvrige medlemmene av styringsrådet i Bagdad.

- Dette var ikke hele rådet, dette var Chalabi, sa Bartlett i en kommentar til Chalabis uttalelser.

Presidentvervet i styringsrådet rullerer blant medlemmene, og blir i oktober overtatt av Iyad Alawi, en annen tidligere eksilopposisjonell.

Også Alawi har krevd en snarlig overføring av makt til irakerne, noe Bush-administrasjonen mener er for tidlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere