USA jakter ved Afrikas Horn

Foto: (AFP/Scanpix)

Amerikanske krigsbåter og soldater jakter nå på islamister ved Afrikas Horn.

04.01.07 12:36

– Amerikanske styrker er nå på plass utenfor kysten av Somalia og Afrikas Horn for å sørge for at det ikke finnes noen fluktruter til sjøs og for å arrestere islamistiske ledere og personer knyttet til al-Qaida, sier talsmann for USAs utenriksdepartement, Sean McCormack, onsdag kveld. Det melder AFP.

Krigsbåter er nå ved Indiahavet og Adenbukta.

Han sa ikke hvem USA ønsker å pågripe, men for eksempel den øverste islamske lederen, Sjeik Hassan Dahir Aweys, er svartelistet i USA. Ifølge USA har han bånd til al-Qaida, og skjuler tre medlemmer av terrorgrupper som deltok i terrorangrep mot USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.

I hovedstaden
- Rester av Somalias islamistiske bevegelse utgjør fremdeles en trussel i hovedstaden Mogadishu, uttalte landets innenriksminister torsdag, få dager etter at hans regjerings soldater i samarbeid med etiopiske styrker jagde de fleste militsmennene fra byen.

- 3500 islamister skjuler seg i Mogadishu og de omkringliggende områdene, og de vil trolig destabilisere sikkerheten i byen, sa innenriksminister Hussein Aideed til journalister ved en pressekonferanse, ifølge AP.

Han fortalte ikke hvor han hadde disse opplysningene fra.

Stengt grense
Også Kenya har siden onsdag stengt grensen mot Somalia for å hindre islamistene i å komme inn. Det har rammet flere tusen av somaliske flyktninger. Kenya har også sendt rundt 340 flyktninger tilbake til Somalia. Mange av dem skal være kvinner og barn.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har klaget på dette og sier at Kenyas utvisning er et klart brudd på folkeretten for humanitær assistanse.

Nye angrep
Islamistene har lovet at de vil kjempe videre etter å ha mistet makten til overgangsregjeringen som har fått hjelp av etiopiske styrker.

Unionen av islamske domstoler soldater angrep torsdag en tankbil med olje utenfor hovedstaden Mogadishu og såret flere personer. Dette bekrefter overgangsregjeringen i Mogadishu.

To etiopiske soldater ble drept og flere ble såret torsdag også.

Ber om dialog
Den internasjonale kontaktgruppen for Somalia der Norge deltar, ba onsdag i Brussel partene i Somalia om å utvide den politiske dialogen.

- Vi i Europa støtter den politiske prosessen i landet og at somaliere får en regjering som samler alle politiske krefter i landet. Vi oppfordrer overgangsregjeringen til å ta islamistene inn i varmen. Når man ser på hva som har skjedd de siste 15 årene i Somalia, blir man ikke optimistisk, sa den svenske utenriksministeren Carl Bildt.

Både Bildt og hans norske kollega Jonas Gahr Støre mener etiopiske soldater bør forlate Somalia så fort så mulig, men med forsiktighet, for ikke å etterlate seg kaos i landet.

Fredag møtes den internasjonale kontaktgruppen for Somalia i Kenyas hovedstad Nairobi til nye samtaler. USA er med i kontaktgruppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.