Gå til sidens hovedinnhold

USA kan inngå Irak-kompromiss

Colin Powell forsikrer at USA kan justere sitt forslag til ny FN-resolusjon om Irak, så lenge USAs overordnede mål ikke endres.

- Noen av mine kolleger i Sikkerhetsrådet vil gå raskere fram. Noen sier: Vær litt mer forsiktig. Vi vil høre på alle kommentarene, og forsøke å gjøre justeringer, så lenge det er i samsvar med våre overordnede mål, sa utenriksminister Powell fredag i en tale ved George Washington-universitetet i den amerikanske hovedstaden, ifølge NTB-AFP.

Gir ikke fra seg ledelsen

Men Powell nevnte også punkter som ikke er gjenstand for forhandlinger. Et av dem er godkjennelsen av en amerikanskledet internasjonal styrke i Irak.

–Det er ikke noe uvanlig med dette. Når styrken er så stor, og ett land har storparten av soldatene, så er det dette landet som stiller med kommandanten, sa Powell.

Ikke imperieambisjoner

Colin Powell behandlet også andre deler av amerikansk utenrikspolitikk i talen han holdt fredag.

Han avviste at USA hadde "imperie-ambisjoner", og forsikret at den amerikanske regjeringen søker samarbeid med andre land og organisasjoner i kampen mot terrorisme.

Fredelig selvstyre

De overordnede amerikanske målene for Irak er å la det irakiske folket få et selvstyre som er basert på demokrati, frihet og fredelige forhold til nabolandene, understreket utenriksministeren.

USAs resolusjonsforslag, som ble lagt fram for Sikkerhetsrådets medlemmer tidligere denne uken, er allerede blitt kritisert av Tyskland og Frankrike. De to landene gikk sterkt imot Irak-krigen i vinter, og er nå lite interessert i å være med på noe som kan se ut som en legitimering av krigen.

–Vi er fortsatt svært langt unna et forslag som vi kan støtte uten reservasjoner, sa den franske presidenten Jacques Chirac etter et møte med den tyske statsministeren Gerhard Schröder torsdag.

Britisk optimisme

Den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder konstaterte torsdag at det har vært bevegelse i den amerikanske posisjonen, men ikke nok.

–Utkastet til resolusjon er verken dynamisk eller tilstrekkelig, sa Schröder.

Den britiske utenriksministeren Jack Straw uttalte seg fredag positivt om mulighetene for å oppnå et kompromiss om Irak-resolusjonen.

–Jeg er optimist, sa Straw etter samtaler med sine EU-kolleger i Italia fredag.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot