USA koblet inn i Martine-saken

Foto: (Scanpix/Montasje)

Jonas Gahr Støre har hatt nye samtaler med Jemen.

29.01.10 07:45

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde møte med den jemenittiske utenriksministeren Abubakr Abdallah Al Qirby under en Afghanistan-konferanse i London torsdag.

Støre drøftet blant annet den omstridte Martine-saken med sin jemenittiske kollega.

- Jeg bekreftet at han snakket med sin jemenittiske kollega, noe han snakket om på en pressekonferanse med norsk presse torsdag ettermiddag, sier ambassaderåd ved Norges ambassade i London, Stein Iversen, til Nettavisen.

Nettavisen har gjort gjentatte forsøk på å få kommentar fra utenriksministeren uten å lykkes.

Samtaler med USA
Støre fortalte til Aftenposten.no at amerikanske myndigheter også er blitt koblet inn i den omstridte saken, ettersom drapsmistenkte Farouk Abdulhak har både amerikansk og jemenittisk statsborgerskap.

- Jeg hadde samtaler med Jemens utenriksminister, og jeg vet at også Storbritannias utenriksminister David Miliband har tatt opp saken under møtet her i London. Jeg vet også at det har vært kontakt mellom britiske og amerikanske myndigheter, sier Støre til Aftenposten.

Det er uklart hvilken rolle USA vil eventuelt ha i Martine-saken.

Åpen høring
I tillegg vil britene holde en åpen høring om Martine-saken 10. februar.

- Det er ikke innenfor vårt område dette skjer, men vi har anmodet om at høringen skal være åpen. Det blir den, og det blir en gjennomgang av saken, sier Støre til NTB.

Martine Vik Magnussen (23) ble brutalt drept i en leilighet i London i mars 2008. Hovedmistenkte i saken, Farouk Abdulhak, har siden den gang skjult seg i hjemlandet Jemen. Verken Storbritannia eller Norge har en utleveringsavtale med Jemen. Dermed har det ikke vært mulig å stille den drapsmistenkte Farouk Abdulhak til ansvar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.