RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA krever human fangebehandling

Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen.
Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen. (Foto: Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
USA utsetter løslatelsen av flere Guantanamo-fanger, fordi landet frykter at fangene ikke skal få human behandling når de kommer hjem.

Guntanamo-fengselet på Cuba har vært hardt kritisert for å holde fanger uten lov og dom, og mistanker om tortur av fanger. Nå er altså USA bekymret for om fangene vil få det bra når de slipper ut.

USA håper å kunne slippe fri eller overføre mange av de rundt 490 fangene som sitter i fengselet. I februar opplyste forsvarsdepartementet at USA planla å slippe fri 150 fanger fra Guantanamo, så snart avtaler kunne bli gjort med hjemlandene deres.

Dårlig rykte
Men slike avtaler er blitt vanskeligere å få i stand enn ventet, og noen løslatelser er ikke planlagt i nærmeste fremtid, skriver New York Times.

- Pentagon har ingen planer om å slippe fri noen fanger i nær fremtid, sier orlogskaptein Jeffrey Gordon. Han forteller at forhandlinger med fangenes hjemland har vist seg å være en komplisert og tidkrevende prosess.

Mange av de som sitter på Guantanamo nå kommer fra land med dårlig rykte når det gjelder menneskerettigheter. Og for å sende en fange til hjemlandet krever amerikanerne forsikringer om at vedkommende vil bli behandlet humant.

- Ironisk
Men Washingtons krav om human behandling kommer etter flere år med kritikk mot amerikanske fangleire, og spesielt forholdene på Guantanamo og i Abu Ghraib utenfor Bagdad.

- Det er ganske ironisk at den amerikanske regjeringen krever at andre land ikke skal gjøre som de selv gjør i Abu Ghraib eller Guantanamo, sier en diplomat fra et av landene i Midtøsten som har vært involvert i forhandlingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere