*Nettavisen* Nyheter.

USA krever human fangebehandling

Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen.

Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen. Foto: (Foto: Reuters/Scanpix)

USA utsetter løslatelsen av flere Guantanamo-fanger, fordi landet frykter at fangene ikke skal få human behandling når de kommer hjem.

30.04.06 02:34

Guntanamo-fengselet på Cuba har vært hardt kritisert for å holde fanger uten lov og dom, og mistanker om tortur av fanger. Nå er altså USA bekymret for om fangene vil få det bra når de slipper ut.

USA håper å kunne slippe fri eller overføre mange av de rundt 490 fangene som sitter i fengselet. I februar opplyste forsvarsdepartementet at USA planla å slippe fri 150 fanger fra Guantanamo, så snart avtaler kunne bli gjort med hjemlandene deres.

Dårlig rykte
Men slike avtaler er blitt vanskeligere å få i stand enn ventet, og noen løslatelser er ikke planlagt i nærmeste fremtid, skriver New York Times.

- Pentagon har ingen planer om å slippe fri noen fanger i nær fremtid, sier orlogskaptein Jeffrey Gordon. Han forteller at forhandlinger med fangenes hjemland har vist seg å være en komplisert og tidkrevende prosess.

Mange av de som sitter på Guantanamo nå kommer fra land med dårlig rykte når det gjelder menneskerettigheter. Og for å sende en fange til hjemlandet krever amerikanerne forsikringer om at vedkommende vil bli behandlet humant.

- Ironisk
Men Washingtons krav om human behandling kommer etter flere år med kritikk mot amerikanske fangleire, og spesielt forholdene på Guantanamo og i Abu Ghraib utenfor Bagdad.

- Det er ganske ironisk at den amerikanske regjeringen krever at andre land ikke skal gjøre som de selv gjør i Abu Ghraib eller Guantanamo, sier en diplomat fra et av landene i Midtøsten som har vært involvert i forhandlingene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.