RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA kritiseres for svak innsats mot politivold

OPPTØYER: Gjennomgangen kommer samme uke som opptøyer har brutt ut i flere amerikanske byer i kjølvannet av Michael Brown-saken i Ferguson.
OPPTØYER: Gjennomgangen kommer samme uke som opptøyer har brutt ut i flere amerikanske byer i kjølvannet av Michael Brown-saken i Ferguson. Foto: Jim Young (Reuters)
Gjentatte tilfeller der politiet løsner skudd mot eller forfølger ubevæpnede svarte personer.

Genève (NTB-Reuters): FNs torturkomité ber USA åpne full etterforskning av meldingene om politivold mot ubevæpnede svarte ungdommer.

Torturkomiteen har sett på om USA lever opp til forpliktelsene sine i henhold til torturkonvensjonen. Funnene ble lagt fram i Genève i Sveits fredag.

Blant komiteens bekymringer er en rekke meldinger om politivold, overdreven bruk av makt mot mennesker fra minoriteter og økt militarisering av politiet.

Gjennomgangen kommer samme uke som opptøyer har brutt ut i flere amerikanske byer i forbindelse med avgjørelsen om ikke å ta ut tiltale mot politimannen som drepte den svarte tenåringen Michael Brown i byen Ferguson i august.

Forfølger svarte

FN-komiteen viser til gjentatte tilfeller av at politiet løsner skudd mot, eller forfølger, ubevæpnede, svarte personer med fatalt utfall.

Rapporten viser også til en rekke meldinger om at politiet i USA har brukt elektrosjokkvåpen mot ubevæpnede personer som har motsatt seg arrest. Komiteen fordømmer to nylige tilfeller i delstatene Florida og Illinois.

– Elektrosjokkvåpen skal bare brukes i ekstreme situasjoner for å forhindre drap eller alvorlige skader, sier FN-komiteen.

Første

Siden 2009 har USA åpnet 20 etterforskninger etter meldinger om at politiet systematiske overgrep fra politiet, ifølge landets delegasjon i Genève.

I løpet av det samme tidsrommet har mer enn 330 politifolk blitt rettsforfulgt for overdreven brutalitet i USA. Torturkomiteen mener de har fått mangelfull informasjon om utfallet av disse sakene.

USA får også kritikk for å ikke gjøre nok for å forhindre voldtekter av innsatte i amerikanske fengsler, for at gravide kvinner legges i jern og for utstrakt bruk av isolat i amerikanske fengsler.

I tillegg fordømmer komiteen den «ulidelige smerten» som er blitt påført dødsdømte fanger under mislykkede henrettelser

Guantanamo-kritikk

FNs torturkomité mener også USA har gjort for lite for å etterforske beskyldninger om tortur fra personer som er mistenkt for terrorisme, som holdes fengslet i utlandet.

148 fanger sitter fortsatt på Guantanamo-basen på Cuba, ifølge komiteen, under et «meget strengt system av hemmelighold som gjør at den påståtte torturen aldri kommer ut i offentligheten».

Ni fanger har dødd, sju av dødsfallene skyldes selvmord, ifølge rapporten.

FN-komiteen ba om at USA frigir bevisene for at tortur fant sted under tidligere president George W. Bush, og at de ansvarlige blir straffeforfulgt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere