*Nettavisen* Nyheter.

USA løy om krigshelter

Foto: Scanpix

Amerikanske militære myndigheter spredte falske rykter og fabrikkerte historier for å skape krigshelter i krigen i Afghanistan.

25.04.07 17:38

Det sier de to tidligere soldatene Jessica Lynch og Kevin Tillman som tirsdag vitnet foran en kongresshøring.

«Rambo-jenta»
Den da 19-årige Jessica Lynch ble verdensberømt i 2003, etter at hun ble skadet da bilen hun satt i ble truffet av en rakett under invasjonen i Irak i 2003.

I USA ble hun framstilt som «Rambo-jenta», som hadde kjempet mot fienden til siste kule før hun ble tatt til fange av irakiske styrker.

Sannheten var at hun ble tatt hånd om av irakiske leger på et lokalt sykehus, der hun ble «befridd» av amerikanske styrker ni dager senere.

- Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor de løy og forsøkte å gjøre meg til en legende, sa Lynch under kongresshøringen, ifølge CNN.

Skutt av sine egne
Den andre soldaten, Kevin Tillman, mistet broren sin Pat Tillman i Afghanistan i 2004.

Pat Tillman var en framgangsrik og velkjent fotballspiller, som etter 11.september-angrepet 2001 takket nei til en millionkontrakt med NFL-laget for å verve seg til hæren. Da han døde, opplyste militæret at han hadde død etter harde kamper med Taliban.

Sannheten viste seg å være at han ble drept av skudd fra soldater i hans egen avdeling.

Ifølge Kevin Tillman ble viktige bevis ødelagt etter brorens død, og obduksjonen ble ikke rutinemessig foretatt. Kevin Tillman konstaterte at USAs støtte til Irak-krigen hadde blitt ytterligere undergravd dersom sannheten hadde kommet fram.

- Det var ren fiksjon, sa Kevin Tillman, som var i Afghanistan samtidig med sin bror. Han anklaget hæren for grov forvridning av fakta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.