*Nettavisen* Nyheter.

USA mistet atombombe under isen på Grønland

USA mistet for 40 år siden en atombombe under isen på Grønland, som aldri noensinne ble funnet.

11.11.08 09:21

21. januar 1968 styrtet et amerikansk B52-bombefly i nærheten av Thule-basen på Grønland. Flyet hadde fire atombomber om bord, og en av bombene kom aldri til rette, melder BBC.

De har snakket med to av flygerne som overlevde styrten, John Haug og Joe D'Amario, og har fått tilgang til mengder av amerikanske dokumenter som tidligere var hemmeligstemplet.

Sprengstoffet som omga de fire atombombene eksploderte under flystyrten, men atomladningene var ikke armert og verden ble derfor spart for en atomkatastrofe av dimensjoner.

Radioaktive rester
Tusenvis av småbiter ble i månedene etter flystyrten plukket opp av danske og grønlandske arbeidere, og store mengder radioaktiv is ble fjernet fra området.

Pentagon hevdet i ettertid at alle de fire atombombene var «ødelagt», men dokumenter BBC har fått tilgang til viser at det bare ble funnet rester etter tre av dem.

Bomben med serienummeret 78252 var sporløst vekk, og de amerikanske ekspertene fryktet at den hadde smeltet seg ned gjennom isen.

Tre måneder etter flystyrten sendte amerikanerne derfor en ubåt for å lete etter den savnede atombomben, noe danske myndigheter aldri ble orientert om.

Danmark ført bak lyset
– I diskusjoner med danskene bør denne operasjonen refereres til som en oppmåling av havbunnen, heter det i et av de topphemmelige dokumentene som BBC har fått tilgang til.

Den savnede bomben inneholdt både uran og plutonium, men amerikanerne var vel så bekymret over at den topphemmelige teknologien i bomben skulle komme i hendene på Sovjetunionen.

Letingen var resultatløs og ble til slutt oppgitt av amerikanerne, som regnet med at heller ikke eventuelle sovjetiske ubåter ville lykkes med å finne den savnede atombomben.

En rekke amerikanske kilder bekrefter at den savnede atombombe aldri ble funnet, men Pentagon ønsker ikke å kommentere saken overfor BBC. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.