RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA møtte islamister

Sist oppdatert:
Amerikanske diplomater hadde mandag møte med somaliske islamister i Khartoum.

En delegasjon fra den islamske domstol-unionen har mandag vært i samtaler med diplomater på den amerikanske ambassaden i Sudans hovedstad Khartoum.

- Ti personer har blitt invitert til samtaler med amerikanerne om framtidsforholdene mellom Somalia og USA. Vi sa til dem at vi er ikke glad for amerikanernes politikk overfor Somalia de siste årene. Særlig mislikte vi at amerikanerne stengte flere finansinstitusjoner for å hindre pengene i å komme til Somalia.

- Vi sa også til USA at vi sinte for at USA støttet krigsherrene som har terrorisert landet vårt, sier en somalisk kilde til den arabiske avisen Al-Sharq Al-awsat.

Kilden er fra den islamske domstol-unionen.

Han sa at delegasjonen setter pris på at USA støtter avtalen som ble undertegnet av Somalias overgangsregjering og domstol-unionen i Khartoum forrige torsdag.

- USA oppretter en kontaktgruppe om Somalia som hadde sitt første møte sist onsdag. Også amerikanerne vurderer nå å sende en observatør for å delta på den neste forhandlingen mellom oss og Somalias overgangsregjering 15. juli, sier kilden.

På terrorlisten
Situasjon mellom den islamske domstol-unionen og USA ble komplisert etter at terrormistenkte Sheik Hassan Dahir Aweys ble leder for et organ kalt Rådet for de islamske domstolene. Dette rådet tilsvarer den lovgivende forsamlingen basert på sharialovgivningen som nå har kontrollen i Mogadishu og flere andre byer.

I en pressmelding fra utenriksdepartementet i USA, heter det at amerikanerne vil forsette å ha kontakt med den islamiske domstol-unionen, men ikke med Sheik Aweys. USA oppfordret nylig de nye lederne i Somalia om å samarbeide om utlevering av terrormistenkte personer.

- Jeg forstår ikke hvorfor amerikanerne kaller meg terrorist. USA er ikke Gud, og ikke leder av Somalia. Vi skjuler ikke terrorister, slik USA har hevdet. USA har ikke rett til å blande seg inn i Somalias politikk. Vi i den islamske domstol-unionen har respekt for alle landene som respektere Somalia og skal slå tilbake mot utlandske makter som ikke respekterer oss, sier Sheik Aweys ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han lover å innføre islamske sharia-lover, og et godt samarbeid med overgangsregjeringen.

Møte i Sverige
En kilde som TV 2 Nettavisen snakket med i Mogadishu sier at Sheik Awyes har blitt valgt på bakgrunn av sin klan-bakgrunn. Hans bakgrunn skal forhindre konflikter mellom klanene, sier kilden til TV 2 Nettavisen.

Den moderate sheik Sharif Ahmed er utnevnt til leder for rådets utøvende organ og vil ha hovedansvaret for den daglige driften av de islamske domstolene.

Kontaktgruppen om Somalia skal ha et nytt møte i Sverige den 14. juli for finne ut hvordan de kan stabilisere situasjonen i landet. Den arabiske liga, som står bak våpenhvileavtalen er inviterte til møtet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere