Gå til sidens hovedinnhold

USA og EU forlenger pause i Boeing-Airbus-striden

President Joe Biden møtte EUs ledere tirsdag. Partene er enige om å forlenge sin «våpenhvile» i striden om flyprodusentene Boeing og Airbus.

Samtalene foregår i Brussel, dagen etter Nato-toppmøtet som ble holdt i samme by.

Det er enighet om en fem års forlengelse av «våpenhvilen» i striden om flyprodusentene. Den har pågått i 17 år og dreier seg om anklager om urettferdige subsidier.

Handel og næringspolitikk var på forhånd ventet å bli et viktig tema i Bidens møte med EU-president Charles Michel og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Mange i Europa venter utålmodig på at Biden skal tatt tak i Donald Trumps innføring av toll på stål og aluminium.

Felles råd?

Det er ikke ventet at Biden gjør noe med metalltollen før han reiser videre til Genève, der han skal møte sin russiske kollega Vladimir Putin. Han fikk spørsmål om tollen på en pressekonferanse etter G7-møtet i England og gjorde det klart at han trenger mer tid.

Likevel er det håp i Det hvite hus om at de kan skaffe seg mer godvilje i Europa i møtet med EU-toppene. Det er ventet at de tre lederne vil kunngjøre et felles handels- og teknologiråd når de møtes, ifølge en høyt plassert amerikansk tjenestemann.

Michel: Tilbake på verdensscenen

EU-president Michel kaller det storartede nyheter at Biden er tilbake i Brussel og at «USA er tilbake på verdensscenen».

– Vi forlot dere aldri helt. Men vi bekrefter det faktum at det er overveldende i USAs interesse å ha et godt forhold til Nato og EU. Jeg har et veldig annerledes syn enn min forgjenger, svarte Biden tirsdag.

Diskusjoner om Kina og Russland dukker trolig også opp på møteplanen, rett før Biden altså skal møte sistnevntes leder i Genève.

(©NTB)