Gå til sidens hovedinnhold

USA og EU tror på ny landbruksavtale

Både EU og USA håper på en ny landbruksavtale under WTO-møtet neste uke. L andbruksspørsmål har stått i veien for en ny avtale for verdenshandelen innen 2005.

Ifølge EU og USA er forutsetningen for at det skal lykkes at landbrukseksporterende land som Australia, Kina, India, Sør-Afrika og Brasil er villige til å komme EU og USA i møte.

Det er først og fremst landbruksspørsmål som har stått i veien for fremgang i arbeidet med å få til en ny avtale for verdenshandelen innen 2005. Men USAs handelsrepresentant Robert Zoellick mener EU og USA nå i prinsippet er enige om å kutte ned støtten til landbruket og senke importtollen, melder NTB-Reuters.

EU mener dessuten at verdensøkonomien vil bli den store taperen dersom møtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) neste uke ikke munner ut i tiltak som styrker verdenshandelen.

– Et dårlig resultat i Cancun vil være dårlige nyheter for verdensøkonomien, sier EUs handelskommissær Pascal Lamy.

Han vil imidlertid ikke forsøke å spå om utfallet av konferansen, som samler ministere fra de 146 landene i WTO i dagene 10. til 14. september.

USA truer også med å gå sine egne veier ved å søke avtaler med enkeltland dersom WTO-konferansen ikke bringer medlemslandene nærmere en ny avtale for verdenshandelen.

Konferansen skal finne sted i den mexicanske byen Cancun.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot