USA og Iran blir våpenbrødre i kampen mot IS

FEIRER SEIER: Sjiamuslimske irakiske militssoldater feirer seieren over IS i Amerli sist mandag.

FEIRER SEIER: Sjiamuslimske irakiske militssoldater feirer seieren over IS i Amerli sist mandag. Foto: Youssef Boudlal (Reuters)

Iran vil samarbeide militært med USA mot den felles fienden Den islamske staten (IS).

06.09.14 17:51

TEHERAN (NTB): Irans øverste leder har godkjent militært samarbeid med USA som en del av kampen mot Den islamske staten (IS) i Nord-Irak, ifølge persiske BBCs kilder.

Ayatolla Ali Khamenei har gitt sin øverste forsvarssjef fullmakter til å samordne militæroperasjoner med amerikanske, irakiske og kurdiske styrker, sier kildene i Teheran til den britiske kringkasteren BBC

Iran har tidligere motsatt seg USAs tilstedeværelse i Irak.

Prestestyret i Iran er basert på en sjiaislamistisk ideologi som har sitt utspring i republikkens grunnleggere i kjølvannet av den iranske revolusjonen. Iran anser i likhet med USA og Europa den sunniekstremistiske gruppen IS som en alvorlig trussel. IS mener sjiamuslimer, i likhet med alle andre som tenker annerledes enn dem, er vantro.

Les hva Fpu-formann Atle Simonsen mener: Norge bør bombe IS

HAR GITT GRØNT LYS: Ayatolla Ali Khamenei skal ha gitt sin øverste forsvarssjef fullmakter til å samordne militæroperasjoner med amerikanske, irakiske og kurdiske styrker. Foto: Ho (Afp)


Tiet om USAs luftangrep

Forholdet mellom USA og Iran har vært iskaldt siden den USA-allierte sjahen ble styrtet i revolusjonen i 1979 og gisselkrisen ved ved den amerikanske ambassaden i Teheran oppsto.

Khamenei har tidligere protestert kraftig mot utenlandsk inngripen i Irak. Sist helg hjalp imidlertid amerikanske luftangrep iranskstøttede irakiske militser og kurdiske styrker med å bryte IS' to måneder lange beleiring av den irakiske byen Amerli, hvor flertallet av befolkningen er sjiamuslimer.

I WALES: Statsminister Erna Solberg under NATO-toppmøtet i Wales torsdag.

Viktig, mener Solberg

Nå ser det dermed ut til at Iran er på vei til å innlede et samarbeid med USA, sier BBC Persians Kasra Naji.

På spørsmål om hvor viktig dette er i lys av kampen mot IS-opprørerne i Irak, svarer statsminister Erna Solberg (H) følgende til journalister ved NATO-toppmøtet i Wales fredag ettermiddag:

- Veldig viktig, fordi det betyr at den lokale alliansen begynner å bygges, og det gjør den sterkere.

Les også: Solberg: Uaktuelt å delta i koalisjonsstyrke mot IS

Revolusjonsgarden i Irak

Sjefen for elitestyrkene i Irans revolusjonsgarde, Qasem Soleimani, som tidligere har gjort seg bemerket med sin bistand til president Bashar al-Assads regime i Syria, har fått grønt lys fra Khamenei til å samarbeide med alle som kjemper mot IS, inkludert USA, ifølge kringkasterens kilder.

I Amerli kjempet irakiske regjeringsstyrker og sjiamuslimske militser side om side med kurdiske peshmerga-soldater fra Nord-Irak mens opprørerne ble bombet av amerikanske fly.

LEDER ELITESTYRKE: Sjefen for elitestyrkene i Irans revolusjonsgarde, Qasem Soleimani, skal ha fått grønt lys fra Khamenei til å samarbeide med alle som kjemper mot IS, inkludert USA. Dette bildet er tatt i september 2013. Foto: Mehdi Ghasemi (Afp)

Ifølge kilder i de kurdiske styrkene spilte også Iran en rolle i kampene. Iranske militærrådgivere var angivelig til stede for å bistå de irakiske styrkene, noe som kan tyde på at samarbeidet med USA allerede har startet.

Bilder av Soleimani i Nord-Irak tatt på samme tid som IS ble presset ut av Amerli sist helg, har dukket opp på internett, skriver BBC.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.