*Nettavisen* Nyheter.

USA og Iran møttes til samtaler i Genève

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (t.h) her sammen med sin stedfortreder Abbas Araqchi fra en ministerkonferanse i november i fjor. Foto: Atta Kenare

09.06.14 23:03

USA og Iran møttes mandag til direkte samtaler i Genève om Irans kontroversielle atomprogram. Nå følger Frankrike og Russland etter.

Mandagens samtaler varte i fem timer og skal etter planen fortsette tirsdag. Ifølge Irans delegasjon var første samtaleøkt konstruktiv.

– Dialogen med USA fant sted i et positivt klima, sa delegasjonsleder Abbas Araqchi mandag kveld.

USAs utenriksdepartement uttalte i forkant av møtet at målet var å «få litt realisme på bordet» i forhandlingene om atomprogrammet. USA og andre vestlige land frykter at Iran skal misbruke teknologi til å utvikle atomvåpen. Iran selv nekter for at landet har planer om dette. Målet er å få til en enighet om atomprogrammet mellom Iran og seks stormakter – USA, Storbritannia, Russland, Kina, Frankrike og Tyskland – innen 20. juli. Araqchi mener at nye seks måneder med forhandlinger kan bli nødvendig for å komme til enighet.

Mandag kveld uttalte Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius at både Frankrike og Russland vil ha separate samtaler med iranerne før alle landene samles i Wien mellom 16. og 20. juni. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.