RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA og Iran skjerper tonen

Sist oppdatert:
Irans nye president lover å restarte atomprogrammet, og USAs Donald Rumsfeld avviser valget i Iran og mener hele valgprosessen var latterlig.

Uttalelser både fra Iran og USA viser at forholdet mellom de to landene kan bli betydelig verre etter at den ekstremistiske Mahmoud Ahmadinejad ble valgt til president denne helgen.

I en pressekonferanse lovet Ahmadinejad å restarte atomprogrammet til Iran. Dette programmet har tidligere ført til kraftig konfrontasjon med USA som mener Iran forsøker å lage atomvåpen. I november ble progammet stoppet av frykt for sanksjoner fra FN.

- Irans fredlige teknologi er resultatet av vitenskapelige fremskritt fra Irans unge. Vi trenger fredlig atomteknologi til bruk i energiproduksjon, for medisin- og jordbruksformål. Dette vil vi fortsette med, sa han.

På spørsmål om forholdet til USA, sa presidenten under pressekonferansen.

- Iran følger sin egen vei mot utvikling basert på å være selvhjulpen. Det trenger ikke USA i stor grad på denne ferden.

Presidenten advarte også europeiske meglere og sa at begge parter måtte jobbe for at tilliten skulle gjenoppbygges.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld kalte Ahmadinejad for “ingen venn av demokratiet” og avviste hele valget som “latterlig” under et intervju på Fox News søndag.

- Han er en mann som er veldig vennlig mot dagens ayatollah, som forteller innbyggerne i det landet hvordan de skal leve. Jeg tror at unge mennesker og kvinner med tiden vil finne både ham og hans herskere uakseptable, sa Rumsfeld.

Ahmadinejad fikk over 60 prosent av stemmene under helgens valg. Han er tidligere borgermester i Iran og har sin støtte i de konservative religiøse kretser i Iran. Man frykter nå at Iran vil gå tilbake til en mer konservativ praktisering av Islam.

Under pressekonferansen sa Ahmadinejad at han vil unngå ekstreme krefter når han velger sitt styre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere