RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA roser Norges krigsinnsats

Sist oppdatert:
I en tone som vanligvis brukes om landene som deltok i invasjonen av Irak, roser republikanerne i Kongressen Norge for deltakelsen i «koalisjonen av villige land». - Bondevik må ta affære, krever SV.

I et brev adressert til USA-ambassadør Knut Vollebæk gir de republikanske kongressmedlemmene honnør til Norge for innsatsen i krigen mot terror og for deltakelsen i Irak. Samtidig gir de et spark til presidentkandidaten John Kerry. Les brevet nederst i saken.

- Vi skriver for å understreke hvor sterkt vi setter pris på innsatsen til soldatene i den internasjonale styrken i Irak. Til tross for kommentarer som peker den andre veien fra senator John Kerry, verdsetter vi innsatsen og ofrene dere gjør, heter det i brevet fra Representantenes hus.

Brevet er undertegnet av 82 republikanerne. Blant disse er majoritetslederen Tom DeLay og lederen for utenrikskomiteen, Henry Hyde.

- Siden 11. september har nasjoner over hele verden gått sammen i en koalisjon av villige. Sammen står vi overfor utfordringen å kjempe og vinne den globale krigen mot terror, skriver de.

Ber ikke om lov
Uttrykket «Koalisjon av villige» er Bush-administrasjonens egen betegnelse på land som deltok i invasjonen av Irak.

- Som kjent prøver koalisjonen av villige å gjøre verden tryggere for de som ønsker å leve i frihet. Vi vil aldri be om tillatelse til å forsvare oss selv fra de som ikke ønsker å delta på slagmarken, men som nyter godt av våre seires frukter, heter det.

De folkevalgte avslutter med å be om at beskjeden formidles til «alle de norske soldatene i Irak». Norge har for øyeblikket 12 stabsoffiserer samt en håndfull Nato-offiserer i Irak.

- Pinlig
SV-leder Kristin Halvorsen mener det er pinlig at Norge får ros fra republikanerne, og at Norge blir brukt som en brikke i den amerikanske valgkampen. Hun vil ta brevet opp med statsminister Kjell Magne Bondevik i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

- Valgkamp
Lederen for Utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland, mener brevet er en del av valgkampen i USA.

- Dette er rent valgkamputspill for å hjelpe Bush og hans påstand om at det er bred støtte for hans krig i Irak, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Norsk deltakelse er basert på FNs anmodning om å delta etter krigen og må ikke forveksles med at det har vært norsk støtte til Bush sin krig i Irak, fortsetter han.

Thorbjørn Jagland mener det må bli opp til regjeringen å vurdere om noe skal gjøres i saken.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere brevet.

- Vi tar det til etterretning, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik til TV 2 Nettavisen.

Her kan du lese brevet:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere