RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA sender 3000 tonn ammunisjon til Israel

Foto: Master Sgt. Lance Cheung (US Air Force)
Sist oppdatert:
Den amerikanske marinen leter etter et lasteskip som kan ta den store lasten fra Hellas til Israel.

Nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til et dokument som viser at den amerikanske marinens Military Sealift Command (MSC) leter etter et lasteskip som kan frakte lasten fra Hellas til Israel.

Frakten skal skje i midten eller slutten av januar. Skipet må kunne frakte 325 konteinere med ammunisjon fordelt på to transporter. Det amerikanske forsvaret ønsker ikke å kommentere saken.

Ammunisjonen skal lastes i den greske havnen Astakos og leveres i den israelske havnen Ashdod.

Stor last ...
Dokumentet benevner lastens innhold som «farlig materiale» bestående av blant annet eksplosiver og detonatorer.

- Et parti på 3000 tonn med ammunisjon er veldig mye. Dette er svært sjeldent og vi har ikke sett mange slike forespørsler i markedet gjennom årene, sier en skipsmekler til Reuters.

Military Sealift Command frakter vanligvis våpen og ammunisjon for de amerikanske styrker med egne skip. Men fra tid til annen leier de inn eksterne skip.

Ordren ble lagt inn 31. desember. Altså noen dager etter at de israelske styrkene startet bombetokter i Gaza, men før de gikk inn med bakkestyrker. Ifølge ordren skal den første lasten ikke ankomme Israel senere enn 25. januar, mens den andre lasten skal ankomme senest 31. januar.

... og enda større last
Dette skal ikke være den første lasten med amerikansk ammunisjon som blir fraktet til Israel. I midten av desember gikk en langt større last fra USA til Israel. Fraktdokumentene viser at skipet ble bestilt for 42 dager og måtte kunne frakte 989 konteinere fra Sunny Point i North Carolina til den israelske havnen Ashdod. I spesifikasjonene står det at lastens netto innhold av høyeksplosiver er på 2600 tonn.

Dette var altså før angrepene startet. Et tysk firma bekrefter at de gjennomførte frakten, men ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar.

Den amerikanske kongressen godkjente i september et salg av 1000 såkalte bunker buster missiler. De GPS-guidede GBU-39 skal være blant de mest presise i verden, og er perfekte for bruk mot de mange underjordiske gangene Hamas har laget i Gaza.

Her kan du se israelsk video av bruk av bomber og missiler under angrepene i Gaza

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere