RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA sender topptung delegasjon til Mexico


Mexicos påtroppende president Andres Manuel Lopez Obrador får besøk av en delegasjon fra Washington. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix
Mexicos påtroppende president Andres Manuel Lopez Obrador får besøk av en delegasjon fra Washington. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
President Donald Trump sender fredag en topptung delegasjon til Mexico for å møte den påtroppende presidenten Andrés Manuel López Obrador.

Delegasjonen ledes av utenriksminister Mike Pompeo, som får følge av Trumps svigersønn Jared Kushner, sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen og finansminister Steven Mnuchin.

Delegasjonen viser hvor viktig USA ser på forholdet til naboen i sør, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Forholdet til Mexico har vært svært anstrengt siden Donald Trump under sin valgkamp i 2016 kalte mexicanere voldtektsmenn og kriminelle, truet med å oppheve frihandelsavtalen Nafta og bygge en mur mot Mexico.

«Sette Trump på plass»

Senere har ekstratollen på stål og aluminium, nulltoleransepolitikken mot migranter på grensa, splittingen av migrantfamilier, nye angrep på Nafta og to avlyste besøk av president Enrique Peña Nieto ikke gjort forholdet noe bedre.

López Obrador lovet under sin valgkamp «å sette Trump på plass».

Men de to mennene ser ut til å ha kommet godt ut av det med hverandre under sin første telefonsamtale, selv om de står langt fra hverandre politisk.

Frustrerte velgere

I samtalen lovte López Obrador å hjelpe til med å redusere strømmen av migranter og flyktninger som krysser Mexico på vei til USA, noe Trump satte pris på.

Selv om venstreorienterte López Obrador og høyreorienterte Trump står langt fra hverandre, har de det til felles at de mobiliserte frustrerte velgere som er skeptisk til eliten i hovedstaden.

Under besøket i Mexico by skal delegasjonen også møte avtroppende president Peña Nieto.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere