*Nettavisen* Nyheter.

USA setter foten ned for Sharon

USA vil ikke godta at statsminister Ariel Sharon innlemmer deler av Vestbredden i Israel eller at bosettere i Gaza blir omplassert på Vestbredden, skriver avisen Haaretz.

USA står normalt last og brast med Israel under voteringer i FN og i andre fora, men i samtaler mellom de to landene den siste tiden, skal amerikanerne ha gjort det klart at de har trukket to "røde linjer" for Sharons planer på Vestbredden.

Sharon kunngjorde for to uker siden at han ville flytte de 7.500 jødiske bosetterne i Gaza ut av territoriet og forsterke den israelske kontrollen over store klynger av bosettinger på den palestinske Vestbredden.

Representanter for den amerikanske regjeringen har krevd at Sharons planer for Vestbredden må skje innenfor rammene av den internasjonale fredsplanen for Midtøsten, det såkalte veikartet, skriver Haaretz.

Denne planen har som mål at det skal etableres en palestinsk stat ved siden av den israelske.

USA godtar derfor ikke at deler av de jødiske bosettingene på Vestbredden blir innlemmet i Israel, slik at palestinernes framtidige stat blir oppstykket.

Hvis Israel derimot respekterer kravene fra USA, skal amerikanerne være villig til å drøfte den framtidige statusen til noen av de jødiske bosettingene, skriver Haaretz.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.