RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters)

USA søker nytt FN-vedtak om Irak

Sist oppdatert:
USA håper at en ny FN-resolusjon om Irak vil føre til at flere land vil bidra med penger og soldater i Irak.

Målet er at flere land slutter opp om en flernasjonal stabiliseringsstyrke i Irak.

Det amerikanske utkastet vil bli lagt fram for Sikkerhetsrådet om kort tid, sier amerikanske tjenestemenn tirsdag ifølge NTB-AFP.

President George W. Bush skal ha gitt sin godkjenning til det nye resolusjonsforslaget etter et møte med utenriksminister Colin Powell i Det hvite hus, ifølge en tjenestemann, som ba om ikke å bli navngitt.

Powell og Bush skal ha diskutert hvordan FNs sikkerhetsråd skal kunne overtales til å støtte en flernasjonal styrke under én kommando, slik FNs generalsekretær Kofi Annan har foreslått.

USA gjør krav på å lede styrken, selv om den skulle operere under et FN-mandat.

– Viktig rolle for FN

Den nye resolusjonsteksten definerer klarere hvilken rolle FN skal ha i Irak.

– Vi skal være klare til å snakke med andre regjeringer i løpet av noen dager, sier tjenestemannen til nyhetsbyrået AFP.

Han ville ikke gi noen detaljerte opplysninger om forslaget, men innrømmer at de amerikanske myndighetene håper forslaget vil tilfredsstille kravene til de landene som foreløpig ikke har ønsket å bidra med soldater i Irak.

– Det definerer den meget viktige rollen FN kan spille, hvordan både koalisjonen og FN kan støtte den irakiske politiske prosessen, og hvordan andre kan komme med militære bidrag, sier tjenestemannen.

Oppgir makt

Dersom det kommer en ny FN-resolusjon for Irak, kan det bety at USA er villig til å oppgi noe politisk makt i bytte mot penger og militære styrker fra land som ikke har ønsket å bidra med noe som helst i Irak så lenge FN har stått på sidelinjen.

USA har tidligere vært lite villig til å gi FN mer makt i Irak, men august var en fryktelig måned for okkupasjonshæren. Ikke bare mistet amerikanerne nærmest daglig soldater i geriljaangrep, men voldsomme terroraksjoner rammet både FNs hovedkvarter i Bagdad, Jordans ambassade i samme by, og den hellige byen Najaf sør for hovedstaden.

Det vil bli samtaler mellom USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina, som er faste medlemmer av Sikkerhetsrådet, før resten av medlemmene i rådet får se resolusjonsteksten, ifølge FN-diplomater.

Av de omkring 150.000 soldatene som er i Irak i dag, er bare 21.000 fra andre land enn USA. 11.000 av dem er britiske.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere