*Nettavisen* Nyheter.

USA skjerper kontrollen

Foto: (REUTERS/Peter Morgan)

Planlegger du å reise til USA etter sommeren, er du pent nødt til å avgi fingeravtrykk og la deg avfotografere før du får komme inn i landet.

02.04.04 22:58

Ifølge nyhetsbyrået AP vil amerikanske myndigheter nå kreve at også nære allierte gir fra seg viktige personopplysninger som bilde og fingeravtrykk, for å komme inn i landet.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Adam Ereli, sa fredag at ordningen innebærer at det blir tatt fingeravtrykk og fotografi av de besøkende i passkontrollen når de kommer til USA.

Sikkerhetstiltaket vil tre i kraft 30. september i år og omfatter sågar USAs nærmeste venner i krigen mot terror, Storbritannia og Australia.

UD ikke informert
Norge står også på listen over land som ikke lenger får nyte godt av visumfrie besøk i USA på reiser under 90 dagers varighet. Det samme gjeder samtlige av andre vest-europeiske land.

Utenriksdepartementet (UD) ønsker ikke å kommentere opplysningene.

- Vi må avvente til vi får offisiell informasjon fra amerikanske myndigheter. Først da kan vi komme tilbake til detaljene i dette, sier fungerende pressetalsmann Eirik Bergesen i UD.

Utvidelsen av denne ordningen gjør at innbyggere fra totalt 27 land som tidligere hadde visumfrihet, nå må finne seg i å bli fotografert og avkrevd fingeravtrykk idet de ankommer en av USAs 115 internasjonale flyplasser eller 14 havner.

Slipper intervju
USA iverksatte den utvidede sikkerhetssjekken av alle besøkende som ikke kommer fra visumfrie land allerede i januar. Så langt har om lag fem millioner mennesker vært gjennom den omfattende registreringsprosedyren.

Krever nye pass
Det amerikanske utenriksdepartementet sier at Kongressen er bedt om å godkjenne endringene om fingeravtrykk og foto, mot at de 27 landene samtidig får utsettelse i to år med å begynne å utstede høyteknologiske pass med biometriske data.

Årsaken til utvidelsen ligger ifølge AP i at de visumfrie landene ikke vil innføre såkalte biometriske pass innen USAs tidsfrist i oktober. Slike pass inkluderer fingeravtrykk og ID-gjenkjenning basert på iris som gjør dem nærmest umulig å forfalske.

Foreløpig legges det opp til at den nye gruppen vil slippe intervjuer og bakgrunnssjekk ved ambassaden i hjemlandet før avreise.

AP har fått tilgang til informasjonen gjennom anonyme kilder i Kongressen og i det nasjonale sikkerhetsdepartementet (Homeland Security Department).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.