*Nettavisen* Nyheter.

USA skjerper sikkerheten ved flyplasser i Europa

TRUSSELVURDERING: Kunngjøringen om skjerpet sikkerhet kom rett før USAs nasjonaldag 4. juli, men amerikanske myndigheter vil ikke si om det er avdekket en spesifikk trussel. Bildet viser et fly på vei inn for land på Londons Heathrow Airport. Foto: Andrew Cowie (Afp)

Frykter at terrorgrupper i Syria og Jemen er i ferd med å lage en ny type «usynlige» bomber.

03.07.14 09:17

LONDON (NTB-Reuters-Ritzau-Nettavisen): USA skjerper sikkerhetstiltakene ved flyplasser i land som har direkteflyginger til amerikanske byer på grunn av frykt for terrorangrep.

Det opplyser det nasjonale sikkerhetsdepartementet i Washington onsdag. Departementet vil imidlertid ikke utdype hvilke land eller lufthavner tiltakene gjelder.

Se uttalelsen fra Departement of Homeland Security

Men bakgrunnen er frykt for at terrorgrupper i Syria og Jemen er i ferd med å lage en ny type «usynlige» bomber som de akter å smugle om bord i fly. Bomber som ikke oppdages av metalldetektorer eller av bombehunder.

Kunngjøringen kom rett før USAs nasjonaldag 4. juli, men amerikanske myndigheter vil ikke si om det er avdekket en spesifikk trussel.

På Oslo Lufthavn Gardermoen melder medieansvarlig Joachim Westher Andersen til Nettavisen torsdag at sommertrafikken går som normalt - uten problemer - og at myndighetene ikke har innført spesielle sikkerhetstiltak der så langt. Klokka 09 er det 92 prosent regularitet og tre minutters kø i sikkerhetskontrollen.

Sjekk flytider på Oslo lufthavn her

Syriareisende

Amerikanske myndigheter vil ikke avsløre noe om hva de økte sikkerhetstiltakene vil innebære.

– Vi utveksler ferske og relevante opplysninger med våre utenlandske allierte, og vi konsulterer luftfartsindustrien, sier USAs sikkerhetsminister Jeh Johnson.

Obama advarte

I helgen advarte president Barack Obama om trusselen fra europeiske borgere kommer tilbake fra opphold hos ytterliggående grupper i Syria. Mange av dem vil lett kunne reise inn i USA.

Skjerpet i London

Britiske myndigheter har allerede reagert på den amerikanske advarselen. Ifølge The Guardian vil sikkerheten ved britiske flyplasser bli skjerpet. En talsmann for det britiske transportdepartementet forsikrer om at passasjerene ikke kommer til å merke noe til endringene.

Men trusselnivået der blir foreløpig ikke endret, og forblir på «betydelig».

En talsmann for Heathrow, Europas største flyplass målt i antall passasjerer, avviser å kommentere saken overfor The Guardian. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag