*Nettavisen* Nyheter.

USA slipper 472 fanger

472 fanger i torturfengselet Abu Ghraib slipper fri fredag. Det meddelte den USA-ledede koalisjonen i Irak på en pressekonferanse torsdag.

20.05.04 17:24

Fengselet har fått mye oppmerksomhet etter offentliggjøringen av bilder der irakiske fanger tortureres og fornedres på det groveste, både seksuelt og psykisk, av amerikanske soldater.

Onsdag skrev TV 2 Nettavisen at en av soldatene, amerikanske Jeremy Sivits, er dømt til ett års fengsel i den første krigsrettssaken etter fangemishandlingen i Irak.

Soldatene som til nå er arrestert, mistenkt for å ha deltatt i mishandlingen i fengselet, blir stilt for amerikansk riksrett. Slektninger til fanger som ble ydmyket av Lynndie England krever at hun må bøte med livet for sine ugjerninger .

Torturtiltalte Lynndie England skal ha forklart etterforskerne at mannlige irakiske fanger ble tvunget til å ha på seg mens-bind, og krype rundt på alle fire.

I dag ble det offentliggjort nye mishandlingsbilder fra fengselet nær Bagdad.

Tirsdag hadde forsvarsminister Kristin Krohn Devold arbeidslunsj med USAs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice i Det hvite hus.

- Hun brukte ordet skamfull . Både hun og det amerikanske folket er skamfulle og villige til å rydde opp, sier Krohn Devold etter samtalen, som i stor grad dreide seg om avsløringene av de skandaløse forholdene i fengselet.

Klikk på bildet for å forstørre.

For en uke siden besøkte forsvarsminister Donald Rumsfeld Abu Ghraib-fengselet. Dagen etter ble

vel 300 fanger løslatt

. Foran morgendagens løslatelser sitter fortsatt rundt 3.500 fanger innesperret.

Den amerikanske generalen Antonio Taguba skrev en rapport hvor mishandlingen av irakiske fanger ble beskrevet i detalj. Les rapporten her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.